Pécsé a 2015-ös Europa Cantat

Az Európai Kórusszövetség – Europa Cantat elnöksége Pécs megyei jogú város pályázata alapján úgy döntött, hogy a nemzetközi kórustalálkozót 2015-ben Pécs rendezheti. A nyertes pályázat alapfeltétele volt, hogy a magyar kormány vállaljon részt a költségekből. Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkár bejelentette, 150 millió forint támogatást kap a fesztivál.

A hagyományosan háromévente rendezendő fesztivált idén nyáron Torinóban tartják, itt közlik hivatalosan, hogy a következő vendéglátó Pécs lesz. Móczár Gábor, az Európai Kórusszövetség – Europa Cantat elnökségi tagja a hétfői budapesti sajtótájékoztatón elmondta: a grémium a magyar pályázatot találta a legerősebbnek, így Graz és a svédországi Örebro nem jött számításba. Valószínű, hogy Graz 2018-ra ismét pályázhat.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős helyettes államtitkára, Hammerstein Judit kiemelte, a tárca felismerte, hogy nagyszerű lehetőségek rejlenek az Europa Cantat megrendezésében. Nemcsak a közművelődés és a hagyományápolás, az amatőr művészeti élet felpezsdítése által nyerhet a város, a magyar kultúra, hanem a Pécsre jövők komoly gazdasági hasznot is hozhatnak, másfél-kétszeresét költik el ott tartózkodásuk alatt, mint amennyit rájuk fordítanak.

A 150 millió forintos hozzájárulás (a város ugyanennyit vállal) 10 százalékát 2013-ban folyósítják, 15 százalékot 2014-ben, 75 százalékot pedig 2015-ben adnak. Idén csak Pécs költ az előkészületekre.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere rámutatott: a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa események kapcsán a város arculata átalakult, új, reprezentatív intézmények jöttek létre. Ez az infrastruktúra alkalmassá teszi Pécset egy ilyen nagyszabású fesztivál megrendezésére. Felidézte: az Europa Cantatot 1988-ban már vendégül látták, és a város kulturális emlékezetében sikeres eseményként él a fesztivál. Az EKF programok közül pedig a Pécs Cantat fesztivált és műhely-sorozatot az első három siker között tartja számon a lakosság.

Az idei torinói Europa Cantaton nemcsak a márciusi bonni elnökségi ülésen hozott döntést közlik, hanem július 27. és augusztus 5. között Pécs be is mutatkozhat, erre sok műfajú összeállításokkal készülnek.

Hoppál Péter, a pécsi önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának elnöke úgy vélte, hogy Bonnban kulturális diplomáciai sikert értek el. Az EKF programok révén Pécsnek jó a híre, és a világörökségi kincsek mellett a kórusok városaként is számon tartják. A zeneiskolai hálózatot gondosan őrzik, hiszen Kodály 1945-ben épp Pécsett hirdette meg nevelési programját. A Pécsi Tudományegyetem művészeti kara a napokban költözött be a Zsolnay-negyedbe.

Móczár Gábor hangsúlyozta, hogy már négyezer regisztrált vendége van a torinói fesztiválnak, ők mind megismerhetik a pécsi terveket, ami ugyancsak hozzáadott érték. Lesz egy 30 év alatti menedzsereknek szervezett kurzus is, erre két pécsi fiatalt küldenek. Ők annál az új társaságnál dolgozhatnak majd, amely a pécsi Europa Cantat lebonyolítására alakul. Hozzátette: a felvezető években is szakmai programokkal, konferenciákkal állnak elő. A 2013-tól 2014-ig terjedő időszakra az Európai Unió legnagyobb pályázati támogatását, 2 és fél millió eurót nyert el az Európai Kórusszövetség – Europa Cantat.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés