12 C
Pécs
csütörtök, április 18, 2024
KezdőlapKultZónaPécsen adják elő az aradi radikális tragédiát

Pécsen adják elő az aradi radikális tragédiát

A Pécsi Napok rendezvénysorozata keretében tartják meg Arad Napja programjait. A baranyai megyeszékhely testvérvárosa jeles művészei mutatkoznak be a közönségnek szeptember 18-án.

Az első programon, Kett-Groza János festőművész kiállításának megnyitóján Őri László alpolgármester beszélt a két város közötti, egyre mélyülő kapcsolatról.

– Szép hagyomány, hogy a nagy ősz eleji pécsi fesztiválon méltó bemutatkozási lehetőséget biztosítunk Arad városának. Épp egy hónap telt el azóta, hogy barátaink meghívására Aradon jártunk, most ők viszonozzák azt a látogatást.

Őri László szerint mindez jól mutatja, hogy a Pécs-Arad testvérvárosi kapcsolat tartalommal teli, élő kapcsolat.

– Nemcsak a két város vezetői tartják a kapcsolatot, hanem a két város kulturális intézményei, a művészeti világ képviselői is jó viszonyt ápolnak egymással – mondta az alpolgármester.

Arad pályázik a 2021-es EKF-címre, ebben a törekvésükben kapnak támogatást Pécs városától.

– Ez a támogatás nemcsak Aradnak, hanem nekünk pécsieknek is fontos, hiszen új lendületet adhat a két város közötti kulturális együttműködésnek, kapcsolatépítésnek. Amikor a támogató nyilatkozatot átadtuk, illetve Vincze Balázs, a ZSÖK ügyvezetője tartott egy bemutató előadást az EKF-program során szerzett pécsi tapasztalatokról Aradon, akkor alpolgármester kollégámmal egyeztettünk arról, hogy már most elkezdünk készülni tervekkel arra, hogy ha Arad elnyeri a címet, akkor Pécs milyen programokkal, milyen tartalommal fog tudni megjelenni Aradon. De amíg addig eljutunk, fontos az is, hogy a két város kulturális intézményeinek vezetői, művészei folyamatosan kapcsolatban legyenek, egymást erősítve gondolkodjanak – hangsúlyozta a városvezető.

Arad napján – szeptember 18-án – a Művészetek Házában nyílt képzőművészeti tárlat mellett a Zsolnay-negyedben lévő Janus Egyetemi Színpadon látható 19 órakor az Aradi Kamaraszínház „radikális stand-up” tragédiája Sex, drugs, gods and rock ‘n’ roll címmel. Szintén 19 órakor kezdődik a Sétatéren az X-Style and X-Style Kids elnevezésű street dance csoport műsora, majd szintén a Sétatéren 20 órától hallható a középkori, kelta és balkáni zenét játszó Lupus Dacus zenekar koncertje.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő