11 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapKultZónaPécsett is ünneplik a Nemzetiségek napját

Pécsett is ünneplik a Nemzetiségek napját

2012-ben az Országgyűlés december 18-át a Nemzetiségek napjává nyilvánította. Azóta országszerte számos helyen szerveznek ünnepségeket ennek kapcsán, többek között természetesen Pécsett is.

A Pécsi Nemzetiségi Tanács egy országos szinten elismert, eddig példa nélküli, különleges színházi előadást hívott meg a 2018-as Nemzetiségi Napjára. A Levesben című össznemzetiségi bemutatót a helyi nemzetiségekhez tartozó meghívott vendégek láthatják a Kamaraszínházban.

A magyar nyelvű előadásban több különböző nemzetiségű színész közreműködik, anyanyelvű dalok teszik az előadást még kifejezőbbé. Egy élő főzőműsor ad kerettörténetet a különböző élethelyzetű, korosztályú, nemzetiségű nők történetének. 

– Már évekkel korábban is felmerült a gondolat, hogy szükség lenne egy több nemzetiséget összefogó színdarabra. Az időközben elhunyt Gergely László rendező érte végül el azt, hogy meg is valósulhatott a dolog, ő egyébként 2010-es megalapításától kezdve elnöke volt a Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetségnek. Görög, szerb, lengyel, örmény, német és magyar színészek dolgoznak együtt, akik ez által nem csak szakmai sikert érnek el, de nemzetiségük hírnökei is –, mondta el Frank Ildikó, pécsi, német nemzetiségű színésznő.

Az előadás után Pécs nemzetiségi díját is átadják ünnepélyes keretek között, az est végén pedig kötetlen beszélgetéssel és állófogadással búcsúztatják az évet.

A darab egyik főszereplője a pécsi, német származású Frank Ildikó

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő