Pécsi a világ talán legnagyobb adventi koszorúja!

Fotó: I ♥ Pécs

Ha valaki nem vette volna észre, idén is elkezdődött az advent, ezt mutatja a világ talán legnagyobb adventi koszorúja, a pécsi bazilika is. A székesegyház négy tornyának díszvilágítása ugyanis az adventi koszorú gyertyáit formázza. 

Tavaly láthatták először a pécsiek és az ide látogató turisták, milyen is a világ talán legnagyobb adventi koszorúja. Mivel a bazilika díszvilágítása ezt lehetővé teszi, a négy torony pedig szinte kínálta magát, hogy az adventi koszorú négy gyertyájává változzon, átalakították a fényeket. Advent első vasárnapján idén is lilába borult az egyik torony, majd szép sorban követi a többi. (Advent harmadik vasárnapja viszont az öröm vasárnapja a liturgia szerint, a katolikus templomokban ekkor a koszorú rózsaszín gyertyáját gyújtják meg, a bazilika harmadik tornya is rózsaszín fényt kap majd.)

Tavaly gyúltak először adventi fények a bazilikán (Fotó: Pécsi Egyházmegye)

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a pécsi bazilika négy tornya a világ legnagyobb adventi koszorúja, hiszen a bazilika méretei imponálóak: a tornyok 60 méter magasak, a székesegyház hossza 70, szélessége 22 méter. Ráadásul nem csak Magyarországon, de a világban is kevés olyan templom akad, amelyiknek éppen négy tornya van, így kiválóan alkalmas egy adventi koszorú “megszemélyesítésére”.

Az egyik már lila, ahogy közeleg karácsony, egyre több torony lesz színes (Fotó: I ♥ Pécs)

Talán kevesen tudják, hogy a pécsi bazilikának a középkorban egy ideig csak két tornya volt, a keleti rész tornyait az építkezés egy következő szakaszában, a XII. században húzták fel – most örülhetünk, hogy az akkori építők nem maradtak a kéttornyos változatnál.

Közeleg az Úr
Az advent jelentése eljövetel, úrjövet, a keresztények ekkor már Jézus születésére, a karácsonyra készülnek. Négy vasárnap jelenti az ünnep központját, ezért is van négy gyertya az adventi koszorún, vasárnaponként gyújtanak meg egyet-egyet. Advent harmadik vasárnapja az öröm vasárnapja, ekkor a miseruha és a gyertya színe is rózsaszín. A karácsonyt megelőző időszakban nagy hangsúlyt fektetnek a hívek a készületre, a bűnbánatra.

(Kiemelt fotó forrása: I ♥ Pécs)

Hirdetés