Pécsi Finn Hetek 2011: fásítás a főtéren

Április 5-én kedden, 17 órakor a Nádor Galériában (Pécs, Széchenyi tér 15.) a fafaragásairól nevezetes finn Puunkuokkijat Művészeti Csoport (Matti Kurkela, Kari Kärkkäinen és Seppo Kalliokoski) PUU/FA/DVRO/LES című kiállításának megnyitójával kezdődik az idei Pécsi Finn Hetek.

Seppo Kalliokoski alkotása

A kiállítást Kator György, Finnország tiszteletbeli konzulja, Harriet Lonka, a Finnagora vezetője és Szatyor Győző, szobrászművész, a Baranya Megyei Önkormányzat Kulturális Bizottságának elnöke nyitja meg. Közreműködik Kertész Attila karnagy vezényletével a Mecsek Kórus. A nagyméretű faszobrok tárlata április 26-ig tekinthető meg hétfő kivételével minden nap 10-18 óra között.

A Pécsi Finn Hetek keretében négy előadást hallgathatnak meg a finn kultúra iránt érdeklődők a Nádor Galériában. Valamennyi előadás 18 órakor kezdődik. Április 6-án képes beszámolót tart Petrétei Kristóf lappföldi élményeiről, április 8-án Farkas Judit a finn nyelv érdekességeit tárja a hallgatóság elé. Április 14-én a finn oktatási rendszerrel ismerteti meg az érdeklődőket Egerszegi Andrea és Tándor Szilvia, április 20-án pedig Tóth Károly a finn himnuszról, Anja Haaparanta a Kalevaláról, dr. Végh József pedig a Lahti-Pécs testvérvárosi kapcsolatról beszél.

A kiállítás ideje alatt válogatás tekinthető meg Nácsa János és Sütő László finn képeslapgyűjteményéből, valamint filmekkel és finn zenével várja látogatóit a Nádor Galéria.

A Pécsi Finn Hetek a Finnagora (finn kulturális, tudományos és gazdasági központ Magyarországon), Finnország pécsi tiszteletbeli konzulja, a Nádor Galéria, a Puunkuokkijat Művészeti Csoport, a Pécsi Magyar-Finn Társaság valamint az Orfűi Kézműves Egyesület együttműködésében jött létre.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés