10 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapKultZónaPécsi Nyári Színház: Hernádi Judit és Kern András a szabadtéri színpadon!

Pécsi Nyári Színház: Hernádi Judit és Kern András a szabadtéri színpadon!

Idén is sztárparádéval, igényes és szórakoztató előadásokkal várja nézőit a Pécsi Nyári Színház, melynek programjaira elindult az online jegyértékesítés. Az első színházi előadás június 20-án, az első koncert június 28-án lesz a Káptalan Utcai Szabadtéri Színpadon.

A Káptalan Kert kapuja június 20-án nyílik, aznap este Hernádi Judit és Kern András jutalomjátékát tekintheti meg a nagyérdemű Stephen Sachs: Valódi hamisítvány című vígjátékában, Valló Péter rendezésében. Az Orlai Produkció szervezésében még két nagyszerű előadás érkezik Pécsre: Benedek Miklós frissen bemutatott rendezése, a Riviéra, Kovács Patríciával a főszerepben és Woody Allen komédiája, a Férjek és feleségek. Radikális kikapcsolódást garantál a L’art pour l’art Társulat. Jön az Anconai szerelmesek, Molnár Ferenc békebeli hangulatú vígjátéka, az Olympia és számos további könnyed szórakozást ígérő produkció, népszerű színművészek előadásában.

Pécs történelmi belvárosának talán legszebb és leghangulatosabb zugában – a Székesegyház, az északi várfalsétány és a Káptalan utca között – fekvő varázslatosan szép zöld területen található a nagy múltra visszatekintő Nyári Színház, ami az idei évtől új funkciókkal bővül. A Káptalan Kert a színházi előadások mellett a legnépszerűbb hazai zenekarok akusztikus koncertjei, kertmozi, laza nyáresti kerti partik helyszíne lesz, illetve kiegészül egy egész nyáron nyitva tartó fröccsligettel.

A Káptalan Kertben elsőként fellépő zenekar a Margaret Island.

További információk.

A Pécsi Nyári Színház működtetője 2019-től a Pécsi Balett Nonprofit Kft.

A Pécsi Balett és a Pécsi Nyári Színház sorsa a kezdetektől összekapcsolódik, hiszen 1978-ban Bagossy László igazgató és Eck Imre művészeti vezető – a Pécsi Balett alapító koreográfusa – irányításával indult el a Pécsi Nyári Színház első évada. Alkotótársuk Vidákovics Antal néptáncos, koreográfus, a későbbi Pécsi Horvát Színház alapító igazgatója volt. A Pécsi Balett évtizedeken át minden nyáron fellépett, legtöbb esetben új bemutatóval jelentkezett a Káptalan utcában és/vagy a Tettyén a nyolcvanas évek végéig. Körülbelül egy évtizednyi kényszerszünet után, a kétezres évek elején élesztette újra és működtette sikerrel a nyári programsorozatot Vidákovics Antal Pécsi Szabadtéri Játékok néven, melyben természetesen újra megjelentek a Pécsi Balett előadásai is. Vincze Balázs, a Pécsi Balett akkori vezetője vele, majd később fiával, Vidákovics Szlávennel együttműködve valósítottak meg nagy sikerű szabadtéri előadásokat, megpróbálva továbbvinni a hagyományt, ezzel színesíteni a régió táncszínházi palettáját és a pécsi nyári estéket.

2019 elején, amikor a Pécsi Nyári Színház sorsa kérdésessé vált, egyértelmű volt a – már 2 éve önállóan működő – Pécsi Balett vezetése számára, hogy fel kell vállalniuk a nyári színházi programsorozat működtetésének misszióját a Káptalan Utcai Szabadtéri Színpadon. A személyes kötődés mellett a feladatban új kihívást látva döntött úgy a Pécsi Balett vezetősége, hogy működteti Pécs M. J. Város e jelentős polgári és népszínházi hagyományokkal rendelkező, egyedülálló szabadtéri rendezvénysorozatát.

A Pécsi Balett vezérelvei: a hagyománytisztelet és az innováció jegyében alakítják ki a működtetés koncepcióját. Céljuk egyrészt, hogy a jó gyakorlatokat megtartva, a pécsi és a városunkba látogató színházszerető közönség igényeit továbbra is kiszolgálva vigyék tovább a színházi hagyományokat minőségi és szórakoztató produkciókkal. Ezért Vidákovics Szláven – mint művészeti vezető – személyes közreműködésére számítva, az ő tapasztalataira támaszkodva folytatják a munkát.

Céljuk másrészt, hogy új impulzusokat és lendületet vigyenek az ország egyik legcsodálatosabb helyén található szabadtéri színházába, hogy a programkínálat színesítésével új közönségrétegek számára is megnyissák és vonzóvá tegyék a világörökségi helyszínek szomszédságában elhelyezkedő Káptalan Utcai Szabadtéri Színpadot. Az új funkciókkal kibővült, az eddiginél jóval komplexebb feladatokat igénylő ’Káptalan Kert projekt’ ötletének megvalósításában és működtetésében a Pécsi Balett együttműködő partnere a – többek között – a PEN Fesztivált és Made in Pécs Fesztivált is szervező kreatív stáb. A két helyi, alkotó szellemű műhely között számos kapcsolódási pont van, melyek közül a legfontosabb a helyszín iránt érzett felelősség és a benne rejlő lehetőségek megvalósításának vágya.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő