11 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapHírzónaPécsi orgonaművész Los Angelesben

Pécsi orgonaművész Los Angelesben

A „Los Angeles-i Magyar Ősz 2011” című kéthónapos kulturális rendezvénysorozatának újabb állomásaként Szamosi Szabolcs pécsi orgonaművész adott koncertet a Los Angeles-i „Angyalok nagyasszonya” székesegyházban – adta hírül a Metropol.

A koncert 4 darabból állt: Gárdonyi Zoltán Mozart variációi, Kodály Zoltán Epigrammái, Barták Béla Este a székelyeknél és Liszt Ferenc Prelúdium és Fúga című darabjai kerültek előadásra. A pécsi Szent Péter székesegyház orgonistája hatalmas energiákat mozgat meg hangszeres játékával. Az első koncertjeitől kezdve jellemzi, hogy újszerű zenei különlegességeket nyújt hallgatósága számára, játékába improvizációkat beleszőve vagy az orgonát szokatlan hangszeres társításokban megszólaltatva.

Az 1997-ben átadott, Los Angeles-i monumentális modern székesegyház 5 millió Los Angeles-i katolikus hívő központi temploma. A benne levő 42 tonnás orgona a világ legnagyobb cseresznyefából készült hangszere.

Bokor Balázs főkonzul azért választotta az orgonahangverseny helyszínéül a székesegyházat, mivel magyar vonatkozása is van. A fantasztikus építészeti remekmű belső falain a világ számos katolikus szentje van ábrázolva. A főhajó jobb oldali központi falán Államalapító Szent István király, balra II. András király lánya, Árpádházi Szent Erzsébet képe látható.

Szamosi Szabolcs a washington állambeli Seattle-ben, Pécs testvérvárosában folytatja amerikai koncertturnéját.

Forrás: Metropol

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő