5 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapKultZónaPécsiek a nyomdák nyomában

Pécsiek a nyomdák nyomában

Pécsi Nyomdaipari Kiállítás nyílt a Ferencesek utcája 31. szám alatt, melynek célja, hogy az eltűnőben lévő régi szakma különlegességeire hívja fel a figyelmet.

 

Balázs András, a Dunántúli Napló tördelője öt éve szervezi azt a pécsi nyomdaipari kiállítást, mely a Ferencesek utcájában látható. Közel félezer tárgyból és kiadványból készült az összeállítás. Borsy Károly nyomdai korrektor gyűjteménye jelenti a tárlat gerincét, akinek a lánya, Borsy Judit főlevéltáros őrizte meg a különleges értékeket. Ezen felül pécsi nyomdászoktól és magángyűjtőktől érkezett a kollekció, és találhatók benne százéves bélyegzők, klisék, betűk, mintakönyvek is.

Balázs András nyomdász szakember tart előadásokat
Balázs András nyomdász szakember tart előadásokat

A kiállítás önálló részként a Dunántúli Napló készítésének különböző időszakai is megelevenednek, például a lap első színes nyomata, valamint egy eozin tolltartó, melyet ajándékként kapott a szerkesztőség, amikor a lap elérte a 100 ezer példányos megjelenést.

A legtöbb érdekesség a múlt századfordulóról és a XIX. századból való. Régi újságok, színes plakátok, a Littke Pezsgőgyárnak készült litográfiai kő az 1800-as évekből, valamint egy térképen megtekinthető a valaha működött összes pécsi nyomda is, hely és időrend szerint. A térkép adataiból kiderül, hogy volt, amikor egyszerre 13 nyomda működött a városban.

Érdekes eszközöket láthatunk itt
Érdekes eszközöket láthatunk itt

A bemutatóterem kicsi, ezért hatalmas nyomdagépeket nem hoztak ide, de a szakma fortélyaiból ettől még izgalmas ízelítőt kaphatunk.

Vajon ezek mire jók?
Vajon ezek mire jók?

Balázs András, aki korábban kéziszedő és betanított gépmester volt, bemutatja itt a Gutenberg-féle könyvkészítés minden érdekes mozzanatát. A szakember előzetes bejelentkezések alapján hétköznap délelőttönként 9–11 óra között és hétvégeken tart szakszerű, a nyomdatermékek keletkezését is bemutató tárlatvezetéseket. Láthatunk például nyomdatörténeti kuriózumokat abból a korból, amikor még a számlák is cizellált barokkos mintákkal érkeztek, továbbá az úgynevezett nyomdahumornak is fellelhető a tárlaton néhány ősi példánya.

A nyomdászat rejtelmeibe leshetünk be
A nyomdászat rejtelmeibe leshetünk be

A kiállítás időszakos jelleggel december elsejétől 2016. február végéig látható. Azt azonban érdemes tudni, hogy a tárlat meghosszabbítható.

Az önerőből működő kiállítás szervezői elfogadnak felajánlásokat és várnak olyan nyomdai eszközöket is, melyektől a látogatók már megszabadulnának.

A kiállítás látogatása ingyenes.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő