Hirdetés

A hős Zrínyi Miklós és várvédői emlékének megőrzése és a kultusz ápolása a célja annak a filmnek, amit Zrínyi Miklós születésének 510. évfordulójának évében, 2018-ban mutattak be Szigetváron és Nagykanizsán. A régi fény ragyogjon – Szigetvár 1566 című dokumentumfilm csütörtökön Pécsre érkezik, hogy az itt élő fiatalok is megismerhessék Zrínyi történetét.

Zrínyi Miklós és katonáinak helytállása Szigetváron már a saját korában világraszóló esemény volt, ugyanis a hatalmas szultáni sereget több mint egy hónapra megállították. Szigetváron 1566-ban körülbelül 25 ezer török katona esett el a végső kirohanásnál. A magyar hősök történetéből készített filmet Gerebics Sándor A régi fény ragyogjon – Szigetvár 1566 címmel.

Őri László és Gerebics Sándor

A dokumentumfilmet már Nagykanizsán és természetesen Szigetváron is bemutatták, csütörtökön pedig Pécsre hozzák majd el.
Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón a film rendezője, Gerebics Sándor felidézte, hogy 2017-ben kereste meg dr. Hóvári János azzal, hogy látogassanak el Szigetvárra és készítsenek egy filmet az ott történt eseményekről. A dokumentumfilmben neves szakértők mondják el a Szigetváron történteket, amit mintegy 500 szigetvári hagyományőrző mutat be.

Őri László, Pécs alpolgármestere hangsúlyozta, hogy Szigetvár ostroma és a Zrínyi-kultusz nemzeti történelmünk része.
– Zrínyi Miklós és a szigetvári várvédők hősiessége a mai napig ható példát jelent, ezt látni és láttatni kötelességünk. Ezért szervezzük a filmvetítést mindenekelőtt a fiatalok számára Pécsett – tette hozzá Őri László.

A kezdeményezés mellé állt Nagy Csaba, Szigetvár országgyűlési képviselője is, aki elmondta, ez a film remekül egészíti ki azt a folyamatot, ami a Zrínyi-kultusz ápolását segíti elő.

Fazekas Róbert, a Baranya Megyei Önkormányzat közgyűlésének alelnöke a sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy a szigetvári vár felújításának következő fázisához várhatóan újabb 800 millió forintos forrás érkezik.

Varga Szabolcs történész a magyar-horvát kapcsolatok szempontjából méltatta az alkotást, valamint Zrínyi Miklós személyét.

A Szigetvár ostromáról szóló filmet január 17-én, csütörtökön mutatják be a Zsolnay-negyed Liszt Ferenc hangversenytermében.

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét