5 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapHírzónaPécsiek muzsikálnak a balatonboglári Bach-maratonon

Pécsiek muzsikálnak a balatonboglári Bach-maratonon

Maratoni orgonahangversenynek ad otthont június 17-én a balatonboglári római katolikus templom: a 15 órakor kezdődő és rövid szünetekkel másnap 16 óráig tartó koncerten az eddig ismert, mintegy 300 darabból álló Bach-életművet 12 orgonaművész és 40 tanítvány szólaltatja meg.

A hangversenyre az előadók Békéscsaba, Budapest, Eger, Debrecen, Miskolc, Pannonhalma, Pécs, Székesfehérvár, Szeged, Vác és Veszprém közép- és felsőfokú zenei intézményeiből érkeznek. Az esemény méltó folytatása lesz a két évvel ezelőtt az új orgona átadásakor szervezett maratoni koncertnek – mondta Pákozdi József, a rendezvény sajtófőnöke az MTI-nek.

Az akkori orgonakoncerttől eltérően – noha a mostani egy órával hosszabb is lesz – ezúttal nem az idő, hanem a teljesség lesz a rekord azzal, hogy Bach életművét egyetlen előadásfolyamban mutatják be. A művésztanárok közül a legtöbbet Bednarik Anasztázia, Sztahura Ágnes és Varga Petra vállalt az előadásból: ők a mintegy 22 órás zeneanyagból mintegy nyolc órát játszanak a két manuálos, 30 regiszteres hangszeren.

A Balatonboglári Orgonáért Alapítvány által szervezett rendezvény sajtófőnöke felidézte, hogy bár két évvel ezelőtt volt maratoni résztvevő a hallgatóság soraiban, az idén azokra is gondolnak, akik csak egy-két órát, vagy egy délelőttöt, délutánt szentelnek a koncertnek. Lehetőség lesz szakaszonként jegyet váltani, és lesz két órára szóló „behallgató jegy” is, a koncert éjszakáján – péntek este 23 órától szombat reggel 7-ig – pedig ingyenesen élvezheti a közönség az orgonamuzsikát.

A maratoni hangverseny zárásaként – tisztelegve a 200 éve született zeneszerző előtt – Liszt Ferenc B-A-C-H Prelúdium és Fúgáját a pécsi  Szamosi Szabolcs előadásában hallgathatják meg az érdeklődők.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő