13 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapKultZónaPécsiek, novemberben irány a mozi!

Pécsiek, novemberben irány a mozi!

Novemberben tele lesznek a pécsi mozik jó filmekkel, melyek közül párat már korábban is ajánlottunk, azonban közel sem mindet. Íme a hiánypótló őszvégi moziajánlónk az esős, hidegebb napokra!

November 1.

A Liza, a rókatündér író-rendezőjének, Ujj Mészáros Károlynak és a nagy sikerű film főszereplőjének, Balsai Móninak új közös filmjét, az X – A rendszerből törölve című alkotást nagyon szeretik a kritikusok: különleges látványvilágú, sötét hangulatú, hátborzongató thrillerként emlegetik. A sztori főhősnője, egy különleges képességekkel megáldott nyomozónő, aki meglátja, amit más nem, megérzi, ami fölött minden kollégája elsiklik. Feltűnik neki, hogy a Budapesten rövid időn belül elkövetett jó néhány öngyilkosság igazából összefügg, és egy zseniálisan gonosz sorozatgyilkos műve, akit természetesen el akar kapni. Ezt azonban nehezíti, hogy Éva tulajdonképpen használhatatlan: férje öngyilkossága óta pánikbeteg, szorong, ráadásul kamasz lányával is törődnie kell. A város közben választások előtt áll, az utcákon pedig eluralkodik a káosz és az erőszak. Látni kell!

Aki november elején egy kis ártalmatlan hollywoodi szórakozásra vágyik, az ne hagyja ki a Hunter Killer küldetést, melynek története szerint Joe Glass tengeralattjáró-kapitány (Gerard Butler) épp egy vészhelyzetbe került amerikai tengeralattjárót próbál előkeríteni a Jeges-tenger mélyén, amikor tudomására jut, hogy titokban orosz puccs készülődik, ami súlyos fenyegetést jelent a világrendre. A vagány kapitány ezért összeszedi az elit tengerészgyalogosokból álló szupercsapatát, hogy kiszabadítsák a puccs során elrabolt orosz elnököt és nem mellékesen megakadályozzák a harmadik világháborút. Kell ennél több egy őszi estén? Ugye, hogy nem.

November 8.

Lisbeth Salander (akit most Claire Foy alakít) újra a mozikban! A tetovált lány című svéd krimithriller-sorozat legújabb darabjában, az Ami nem öl megben a remekül megírt magányos, embergyűlölő és zseniális hacker ismét találkozik a bukott sztárújságíróval, Mikael Blomkvisttal, és ismét kénytelenek elviselni egymást, miközben egy új és természetesen izgalmas, kegyetlen ügyön dolgoznak együtt. A rendező ezúttal a Vaksötéttel hatalmas sikert aratott Fede Alvarez, aki remélhetőleg ügyesen fogja adagolni a borzongást, az izgalmas fordulatokat és a sorozatra jellemző imádott sötét hangulatot.

Dél-Korea idei Oscar-díjra jelölt filmjét, a Haruki Murakami regényéből adaptált Gyújtogatókat feltehetően nem a premiermozik fogják majd vetíteni, hanem inkább az Apolló. Lee Chang-dong legújabb, újfent mesterinek ígérkező drámája a koreai Y generáció kilátástalanságát egy különös szerelmi háromszög történetén keresztül mutatja be. A történet a következő: a futárként dolgozó Dzsongszu véletlenül belebotlik gyerekkori szomszédjába, a bájos Hemibe. A lány megkéri Dzsongszut, hogy vigyázzon a macskájára, amíg ő távol van. Az utazásból már nem egyedül tér vissza, hanem újdonsült barátjával, a dúsgazdag és titokzatos Bennel, aki felfedi szokatlan hobbiját Dzsongszu előtt: pajtákat szokott felgyújtogatni. Lassú, rejtélyes, gyönyörű filmre kell számítani.

November 15.

A Ruben Brandt, a gyűjtő című magyar animációs akció-thriller elképesztő sikereket aratott már megannyi filmfesztiválon, most pedig végre a pécsi mozikban is láthatjuk Milorad Krstić egyedi látványvilágú, futurisztikus és vintage elemekből épülő művét, melyben a hétköznapi világ és a fantázia látványosan keveredik, izgalmas és vicces fordulatok váltják egymást szélsebes tempóban, miközben hihetetlen figurákkal ismerkedhetünk meg. A sztori sem semmi: egy különös rablássorozat rázza meg a világ leghíresebb múzeumait, a bűnbandát senki nem tudja megállítani. A Gyűjtő (Kamarás Iván) vezette műkincstolvajcsapat ellen tehetetlen a rendőrség. Egy nyomozó azonban (Makranczi Zalán) kiszúrja, hogy mi a közös a bűnesetekben, azonban élete veszélybe kerül, amikor beleszeret a banda egyik nőtagjába (Hámori Gabriella). Közben megindul egy alvilági hajsza is a százmilliós kincsekért. Magyarország Oscar-esélyes animációs filmjét kár lenne elmulasztani.

November 22.

Ismét mozikba kerül a 30 éve bemutatott legendás Cinema Paradiso! Giuseppe Tornatore szívmelengető, imádott, Oscar-díjas klasszikusa felújított, digitális kópiáról megy majd a mozikban (Pécsett feltehetően az Apollóban). Aki esetleg valamilyen oknál fogva lemaradt erről a kötelező filmről, annak íme a sztori: a kis filmrajongó Salvatore minden idejét a moziban tölti, a címbeli Cinema Paradiso az otthona, az életét meghatározó események a vetítőteremben és a gépházban esnek meg vele. Salvatore különös barátságot köt a mozigépésszel, Alfredóval, aki tanácsokkal látja el a szerelemről, és az élet nagy dolgairól. Az idilli történet azonban szomorú fordulatot vesz akkor, amikor a mozi leég. Az első szerelem és a mozi újraépítése ezután megannyi szép, szomorú, megindító és emlékezetes jelenetnek ad alapot.

November 29.

November utolsó filmpremierjei közül érdemes még kiemelni a legújabb, sokadik Robin Hood-feldolgozást. A történet a szokásos, az ismert: Robin visszatér Angliába a keresztes háborúból, és azzal szembesül, hogy Nottingham új korrupt és kegyetlen ura kisemmizte a polgárokat. Robin és mór cimborája pedig nekiáll visszaszerezni a nép vagyonát és persze megdöntik a seriff hatalmát. Az új film azonban a megszokottaknál vagányabbra, energikusabbra, pörgősebbre veszi a hangvételt, látványos akciókkal, szemkápráztató csatajelenetekkel szórakoztat majd. Meglátjuk, mi sül ki belőle!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő