Pécsre is eljuthatnak a hazatért Seuso-kincsek!

Budapest, 2017. július 14. A Seuso-kincs néven ismert, késõ római ezüstkészlet egyik darabja, az úgynevezett Meleagros tál az Országházban 2017. július 14-én. A Seuso-kincs újabb hét darabjának visszaszerzésével a teljes ismert leletegyüttes hazatért, amelyet augusztus végéig a Parlamentben mutatnak be a nagyközönségnek. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A napokban jelentette be a miniszterelnök: 2014 után most a Seuso-kincsek újabb hét darabja érkezett meg hazánkba véglegesen, így kiegészült a felbecsülhetetlen értékű, ókori kincsgyűjtemény. Jövőre akár Pécsre is jöhetnek a római kori műtárgyak!

hirdetés

Seuso egy tehetős római lehetett az ókori Pannonia területén, aki vélhetően egy barbár támadás közeledtével gyűjteményét elásta. A mai Kőszárhegy területén találták meg lerombolt villáját, vele együtt a kincseket.

Jelenleg a Parlamentben láthatóak a műkincsek, de tervben van egy országos körút is, több nagyvárosban kiállítanák a tárgyakat.

Csornay Boldizsár, a Janus Pannonius Múzeum igazgatója elmondta, remélhetőleg Pécsre is eljutnak majd a római kori tálak, kancsók. Ha a megállapodás létrejön, a jövő évben a pécsiek is megtekinthetik a páratlan gyűjteményt, mindenekelőtt viszont még rengeteg tudományos kutatást fognak végezni a gyűjtemény darabjain.

– A tudósok szerint az egyik tálon található “Pelso” (Balaton) felirat alapján az akkor még sokkal nagyobb kiterjedésű Balaton mellett élt Seuso, kincseit a villája romjai között találták. A villa pedig a római kori Pécsről (Sopianae) Óbudára (Acquincum) vezető út mentén feküdt – mondta Csornay Boldizsár.

Itthon a teljes gyűjtemény!

A kincsek története egy regényt is megérne. Kőszárhegyen leltek rájuk 1975-ben, megtalálójuk, Sümegh József amatőr kincskereső rejtélyes körülmények között meghalt, majd a gyűjteményt illegálisan kivitték az országból, és hosszú évekre eltűnt. A nyolcvanas években egy angol lord tulajdonába kerültek, aki 1990-ben mutatta meg a nagyközönségnek a tizennégy felbecsülhetetlen értékű Seuso-kincset.

Csodás római műkincsek

Magyarország mellett több más nemzet is magáénak akarta tudni. A tulajdonjogukért küzdött Libanon, ugyanis a felbukkanó gyűjtemény származási helyének Libanon volt megadva – valószínűleg egy ottani kereskedő kezén is átmentek a műtárgyak. Bejelentkezett érte Horvátország is akkor még Jugoszlávia néven, sokan úgy vélték szakértőik közül, hogy a leletegyüttest Tito gyűjteményéből tulajdonították el. Végül hosszas pereskedések és ügyletek után sikerült elérni, hogy Magyarországra kerüljenek a darabok.