Peer Gynt titka: mesevilág elevenedik meg a Pannon Filharmonikusok koncertjén

Olyan programot kínál a hét tartalmas lezárásaként szeptember 26-án, vasárnap kora estére Pécs kedvenc zenekara, amely hosszú időre feltöltheti a muzsika szerelmeseit a szürke hétköznapokon.

A Pannonicum-bérlet nyitó előadása, a Peer Gynt titka című hangverseny annyi zenei szépséget, emberi érzelmet rejt magában, ami egyszerűen átjárja a lelkünket, felemel, feltölt, szórakoztat. Ezen az estén örök érvényű emberi pillanatokkal szembesülhetünk, a zene nyelvén íródott szenvedélyek, viták tanúi lehetünk, egy ívre feszül romantika, a francia zene és a távoli észak legendái, megjelenik még a mesevilág is.

A Kodály Központban szeptember 26-án, vasárnap 18.00-kor kezdődő koncert dirigense és szólistája már sokat dolgozott együtt a világ különböző színpadain. Varga Gilbert vezető karmester elmesélte, hogy Daniel Müller-Schott csellóművésszel már többször felléptek a koncert elején hallható két gyönyörű francia darabbal is, összeszokott páros, kikristályosodott előadással.

Camille Saint-Saëns I. gordonkaversenye a szólista és a zenekar heves vitájával indul, amelyben a pécsi zenekar újra megcsillanthatja virtuóz játékát, az alkotás könnyen magával ragadja a közönség érzelmeit is.

A cselló helyettünk sír, dühöng, szerelmet vall Daniel Müller-Schott kezében.

Mintha a mű folytatása lenne Gabriel Fauré méltán népszerű Elégiája, mely a zenei melankólia és vigasztalás ékes példája. A maestro hangsúlyozta, hogy Peer Gynt kalandos, sok karakterrel átszőtt története nagyon kedves számára. Grieg talán leghíresebb, legjellemzőbb zenéje, ,„nagyon intenzív, gyönyörű zene, nagy szeretettel ajánlom a közönségnek” – mondta. Varga leleplezi Peer Gynt titkát: a kérdést, hogy honnan tartunk hova, tovább feszíti azzal, hogy a norvég hegyektől az észak-afrikai sivatagig eljutó Gynt két szvitjét épp fordított sorrendben adja elő a zenekar.

Vajon miért döntött így Varga Gilbert? A Peer Gynt egy-egy dallamát a klasszikus zenét ritkán hallgató közönség is ismeri, az viszont egy egészen más zenei élmény, amikor ezek a dallamok teljes kontextusukban hangzanak el.

A produkció a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg. Kiegészítő információként a zenekar közölte, hogy idén kivételesen a Pannonicum-bérletsorozat második előadásáig, azaz november 6-áig vásárolható bérlet. A koncert korlátozás nélkül látogatható, jegyek személyesen és online is kaphatóak, további információkért látogasson el a pfz.hu honlapjára!

(x)

Hirdetés