6 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapKultZónaPetőfi ritkaságot árvereznek el

Petőfi ritkaságot árvereznek el

Antik könyveket és 20. századi irodalmi ritkaságokat, történelmi dokumentumokat, pénztörténeti relikviákat, kéziratokat bocsát árverésre szerdán az Antiquarium Hungaricum.

Az összesen 233 tételt felsorakoztató anyagban szerepel Petőfi Sándor egyik legritkább, alig néhány száz példányos Czipruslombok Etelke sírjáról című kötete. A Pesten 1845. március 20-án megjelent ciklus versei a 15 évesen elhunyt Csapó Etelkéhez íródtak. A kissé megviselt füzet 400 ezer forinttól licitálható.

Paracelsus a 16. századi Európa egyik leghíresebb polihisztora – orvos, természettudós, csillagász, botanikus, alkimista – volt. Az 1574-ben, halála után kiadott Öt könyv az élet meghosszabbításáról az aukciós kínálat legkülönlegesebb, legrégibb, 300 ezer forintról induló darabja. Az orvoslással foglalkozó mű egyik fejezete a tokaji bor jótékony hatásáról szól. Erről Paracelsus a helyszínen győződött meg, életrajzírói szerint ugyanis háromszor járt Magyarországon. A könyv ritkaságát Kárpáti Frigyes antikvárius az MTI-nek azzal támasztotta alá, hogy az utóbbi időben sem hazai, sem külföldi árverésen nem szerepelt. Példányai is csak a londoni és bécsi nemzeti könyvtárban lelhetők fel.

A csaknem 350 éves, az 1672. esztendőre szóló magyar nyelvű kalendáriumból is csak két példány ismert (az MTA gyűjteményében és a Szlovák Nemzeti Könyvtárban). Az aukció 400 ezer forintra árazott nyomtatványában kézírásos magyar nyelvű bejegyzések olvashatók.

Hasonló korú Pápai Páriz Ferenc Pax Corporisa, a könyv értékét növeli, hogy Misztótfalusi Kis Miklós kolozsvári nyomdájából került ki 1695-ben; kikiáltási ára 80 ezer forint. Ritka orvosi könyv Bene Ferenc munkája, Az orvosi tudománynak rövid rajzolatja. Az 1812-13-ban a Magyar Királyi Universitás által kiadott, 30 ezer forintra árazott kötet az antikvárius szerint katalógusokban nem található, árverésen még nem szerepelt.

A kéziratok közül kiemelkedik egy autográf Kossuth-levél, amelyet a kormányzó 82 éves korában írt gyöngybetűkkel. A háromoldalas levél gasztronómiai érdekessége, hogy abban Kossuth kéri, ne küldjenek neki magyar borokat, mert az itáliai nedűk nagyszerűen helyettesítik azokat. A Brázay Kálmánnak szóló sorokért 120 ezer forinttól lehet licitálni.

Tucatnyi tételben árverezik a különféle címletű Kossuth bankókat és a szabadságharc szükségpénzeinek gyűjteményét. A forradalom bukása után súlyos büntetést kapott, akinél ilyen pénzeket találtak, ezért ma már ritkaságnak számítanak.
Egyedi értéket képviselnek a dedikált kiadványok. Széchenyi István a Hitel 1830-as első kiadását barátjának, a reformkor jelentős szereplőjének „Károlyi Györgynek hiv barátság ‘s hazafiui rokon érzés jeléül” ajánlotta. A 100 ezer forintos könyv, gerincén Károlyi címerrel, Károlyi György beragasztott ex-librisével kultúrtörténeti ritkaság.

A vadászati téma gyűjtőinek lehet csemege Kittenberger Kálmán három első kiadású, feleségének dedikált könyve. Az egy tételbe foglalt, amúgy is ritka kötetekért 300 ezer forinttól lehet ajánlatot tenni. Dedikált példány gróf Zichy Jenő kaukázusi utazásának tudományos beszámolója is, amelynek 100 forint a kikiáltási ára.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő