5 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapHírzónaPFZ: zenei csemegék, világhírű muzsikusok

PFZ: zenei csemegék, világhírű muzsikusok

Kétszáz év pécsi szimfonikus muzsikálás után szeptember 16-án indul a Pannon Filharmonikusok különlegességekben bővelkedő évada: a várhatóan decemberi nyitókoncerttel megnyíló, az Európa Kulturális Fővárosa program keretében felépítendő új koncertközpontban folytatódik majd a szezon. Új bérletet, új kezdeményezéseket is tartalmaz a zenekar programja, s folytatódik a „200 éve európai” jubileumi ünnepségsorozat is.

A zenekar életében nem csupán az új létesítmény jelent majd hatalmas változást, hanem, szervezeti átalakulás is vár az együttesre. Mint azt Horváth Zsolt igazgató elmondta, januártól úgynevezett vállalkozói közintézményként folytatják a munkát, ennek előkészítése már zajlik. Úgy véli, nagyobb működési szabadságot adhat ez egy klasszikus intézményi felálláshoz képest. A zenekar tagjai a közalkalmazotti státust megőrzik, de a szervezeti forma lehetővé teszi azt, hogy plusztevékenységeket is vállalhassanak.

A koncertközpont ugyanakkor önmagában is vonzó, hiszen a Magyarországon karmesterként bemutatkozó világhírű Maxim Vengerov csak az új intézményben vállalta el az előadást. A hangversenyterem miatt megnyílhatnak olyan források is, amelyeket korábban infrastruktúra hiányában nem lett volna módjukban megszerezni, hiszen ez önmagában is akadálya volt a nemzetközi kooperációknak, hiába lett volna partner a zenekar – emelte ki.

Az együttes a bérletes közönség számára három fő sorozatot kínál idén ősztől, és egy újat tavasszal, immár az új koncertteremben. A programban klasszikus nagyzenekari koncertek, crossover produkciók is lesznek, valamint folytatódik az oratórium sorozat is. Az együttes vendége lesz ősszel Várjon Dénes zongoraművész, Lakatos György, Párizsban élő fagottművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Krakkói Filharmonikusok.

Október elsején a komolyzene pártolóinak exkluzív koncertet ad az együttes a Pécsi Nemzeti Színházban Guy Braumstein hegedőművész közreműködésével, s a koncert után a kamaraszimfonikus formációjuk a Csík zenekarral lép fel. Az általuk alapított Örökös Tagság-díjat első alkalommal szintén ezen a napon adják át.

2010-ben ismét látható lesz a MEZZO televízióban az együttes, s nem marad el a 2011-es év nyitánya, az Újévi üzenet díszhangverseny a Bolyki Brothers közreműködésével.

Az új koncertteremben új sorozatot is indítanak Maestro! címmel, a zenekar a 200 éves jubileumi évhez méltó módon meghívja egykori és mai vezető karmestereit, s itt lesz Nicolas Pasquet, Howard Williams, Kocsis Zoltán és a jelenlegi dirigens, Peskó Zoltán.

A tavasz kínál még csemegéket, hiszen a New York-i Metropolitan operaénekese, Marcello Giordani ad exkluzív koncertet, s – korabeli jelmezekkel, korabeli szokásokat felelevenítve – bált is tartanak a 19. század jegyében. A KlasszJazz sorozaton belül Fekete-Kovács Kornél szimfonikus zenekarra írt műveit mutatja be az együttes.

A zenekar folytatja a Pannon Pocaklakó programot, a Csigaház sorozatot, valamint a Segítség, komolyzene! előadásokat is. A Pannon Filharmonikusok együttese immár hatodik tavaszi koncertsorozatát hirdeti meg Budapesten a Művészetek Palotájában, egyedüli nem budapesti együttesként.

További részletek a Pécsi Hírek pénteken megjelenő számában!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő