PNSZ-pályázat: Rázga Miklós lehet a befutó

Sajtóközlemény: “Elsőként szeretnénk megköszönni a különböző szakmai bizottságok és testületek munkáját, javaslatait, esetleges tanácsait a Pécsi Nemzeti Színház igazgatói pályázatával és aspiránsaival kapcsolatban. Tiszteletben tartjuk a szakmai véleményeket és a döntéseket!

Fotó: pnsz.hu

Most szeretnénk nyilvánosságra hozni azt a jelöltet, akit a pécsi városvezetés támogat.

A városvezetés számára fontos szempont volt a pályázatok értékelése során, hogy abból világosan látható legyen a színház megújításának koncepciója úgy, hogy a leendő vezető számít a pécsi értékekre, számít a helyi társulatra, a nagyszerű művészekre, akik városunkban játszanak.

Pécs erős zenei életre készül, immár minden lehetőségünk adott is ehhez, ezért fontos volt számunkra, hogy a színház is ehhez méltó zenei tagozattal rendelkezzen, illetve lényegesen nagyobb és komolyabb hangsúlyt kapjon, mint korábban. Hasonlóképpen a Pécsi Balett további erősítése is fontos, amely már 50 éve magas szakmaisággal működik.

Végül, de nem utolsóként a sorban, fontos volt számunkra, hogy a színház majdani vezetője maga is jól ismerje városunkat, az itt élőket, Pécs egyedülálló hangulatát, a közösség, a pécsiek értékeit és ismerje azokat a művészeket, akik évek, évtizedek óta a pécsi társulat megbecsült tagjai.

Ezen szempontok alapján a pécsi városvezetés Rázga Miklós Nívódíjas színművészt (képünkön) támogatja, aki Gulyás Dénes többszörösen díjazott operaénekessel közösen adta be pályázatát.

Természetesen a végső szót majd a Közgyűlés fogja kimondani, ám úgy hisszük, a pécsiek, a pályázók, valamint a Pécsi Nemzeti Színház társulata megérdemli, hogy tisztában legyenek a városvezetés álláspontjával és véleményével.

Nagy Csaba
Pécs alpolgármestere

Életrajzok:

Rázga Miklós

1966-ban született. Nős, 5 éves gyermeke van.

Szakmai pályafutását 1985-ben, a Nemzeti Színház Stúdiójában kezdte, Bodnár Sándor kezei alatt. 1986-ban vették fel az Színház-és Filmművészeti Főiskola színész tanszakára, s tanulmányait egy év katonaság után, 1987-ben kezdte meg. Osztályvezető tanára Marton László, a Vígszínház igazgatója volt. Tanárai voltak többek között: Iglódi István, Eszterházy Károly és Babarczy László.

1991-ben végezte el a Főiskolát, ahonnan a Kaposvári Csiky Gergely Színházhoz szerződött. Két évet töltött ott, ahol középszerepeket játszott, például a Yerma Viktorját, a Paraszt Hamlet Simurináját, a Rómeó és Júlia Tybaltját.

1993-ban szerződött a Pécsi Nemzeti Színházhoz, ahol rögtön megtalálták a főszerepek. Ezek közül a jelentősebbek: Komédiások – Price; Három testőr – D’Artagnan; Közjáték Vichyben – Festő; Chioggiai csetepaté – Titta Nane; Néma levente – Agárdi Péter; Kabaré – Cliff; Az ügynök halála – Biff; Amphytriom – Amphytrion; VI. Henrik – Gloster; Imposztor – Kazynski, a direktor; Veszedelmes viszonyok – Valmont vikomt; Dühöngő Ifjúság – Cliff Lewis; IV. Henrik – IV. Henrik.

2000-ben kollégái biztatására kipróbálta magát rendezőként is, ezzel párhuzamosan A Pillangókisasszony, a Traviáta és (Székesfehérváron) a János vitéz játékmesteri feladatait is ellátta. Rendezései: Christopher Hampton: Emberbarát; Csehov: Ványa bácsi; Pirandelló: Nem tudni hogyan. (Ártatlan bűnök címmel játszották.)

2001-ben megkapta Pécs Város Nívódíját.

Egy kereskedelmi televízió sorozatának (Barátok közt) volt kilenc hónapon keresztül állandó szereplője, ahol a professzionális munkamenetet ismerhette meg, valamint a Magyar Televízió Tűzvonalban című produkciójának volt két évadon keresztül szereplője.

Jelenleg a Pécsi Nemzeti Színház tagja.

Gulyás Dénes

A művészetről azt vallja:

A művészet számomra szent dolog. A művészet eszköz és egyben cél is. Közvetíteni és stimulálni akar. Minket, embereket. Mindegy, hogy irodalomról, festészetről, színjátszásról, fotózásról, vagy egyéb művészeti ágról van szó, minden művésznek és művészeti tevékenységnek csak egy célja lehet: megtalálni, megmutatni a szépet és a valót. Én erre a zenén keresztül próbálkoztam.”

1954-ben született Budapesten. Nős, három gyermek édesapja.

Lakatosipari szakmunkásképzőt végezett, s közben énekelt. Tizenkilenc évesen jutotott be a Zeneakadémiára, ahol 1978-ban szerezett operaénekesi és művésztanári diplomát.

Énekesi pályafutása kezdetén, 1979-ben második díjat nyert a pármai „Giovani Cantanti Lirici” nemzetközi énekversenyen, majd 1982-ben megnyerte az első nemzetközi Luciano Pavarotti énekversenyt Philadelphiában. Ezek a sikerek lehetőséget teremtettek számára, hogy énekeljen Európa, Amerika és Ázsia szinte minden színvonalas operaházában és koncerttermében.

Világhíres rendezőkkel és énekesekkel dolgozott együtt közös produkciókban.

A rendszerváltásig volt a Magyar Állami Operaház tagja, majd 1990 után a Szegedi Nemzeti Színházban és a budapesti Nemzeti Színházban dolgozott, miközben egy ideig a győri Kisfaludy Színház operatársulatát is vezette. 1995 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem ének tanszékén tanít.

Pályája során számos dalkoncertet adott, és ezek között immár jóval háromszáz fölött van a jótékony koncertek száma is. A ’90-es évek végén megalapította Nagykovácsiban a Linum Művészeti Fesztivált, amelynek a legutóbbi évekig főszervezője is volt.

Operaénekesi munkásságát Liszt-díjjal, érdemes és kiváló művész kitüntetéssel, a Köztársaság Elnökének Érdemrendjével, Magyar Művészetért Díjjal, és számtalan nívódíjjal ismerték el.

2003-ig semmilyen pártnak nem volt tagja, ekkor lépett be a Fidesz – Magyar Polgári Szövetségbe. 2004. januárjától a Pest megyei 10. számú választókerület választókerületi elnöke. A Fidesz Kulturális Tagozatának Pest megyei, valamint a pátyi helyi szervezet elnöke. A 2006. évi országgyűlési választásokon Pest megye 10. számú választókerületében egyéni mandátumot szerzett. 2006. május 30-tól a kulturális és sajtóbizottság tagja. A 2010-es országgyűlési választásokon ismét egyéni képviselőjelöltként indult, megvédte egyéni mandátumát és az országgyűlésben is megmaradt bizottsági pozíciójában.

Hobbija a borászat, vendéglátás, főzés, lovaglás és vitorlázás. Angolul és olaszul beszél.

hirdetés
Uránia Mozi
Hirdetés

Comments are closed.