POSZT: tarolt Eszenyi Enikő

A Vígszínház Bertolt Brecht: Jóembert keresünk című produkciója lett a legjobb előadás a 13. Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT), ahol a legtöbb elismerést az Örkény István Színház művészei vehettek át a tíznapos fesztivált záró szombati gálaesten.

A szakmai zsűri által a legmagasabbra tartott, Michal Dočekal rendezte győztes darabban játszott a legjobb női főszereplőnek járó és a közönség zsűri díját egyaránt elnyerő Eszenyi Enikő.

A budapesti Örkény István Színház Henrik Ibsen: Peer Gynt című előadásához négy díj kapcsolódik: a legjobb férfi főszereplő Polgár Csaba lett, a legjobb jelmezért járó kitüntetést Nagy Fruzsina, a különdíjat Matkó Tamás kapta az darab zenéjéért, a legjobb dramaturg pedig Gáspár Ildikó lett, akinek ezzel együtt a budapesti Nemzeti Színház Heinrich von Kleist: Amphitryon című produkciójában végzett munkáját is elismerték.

A Proton Színház, valamint a Trafó Kortárs Művészetek Háza John Maxwell Coetzee – Mundruczó Kornél: Szégyen című előadása két díjat jegyez: a legjobb rendezőnek járót Mundruczó Kornél, a legjobb díszletért odaítélhetőt Ágh Márton kapta.

A bírálók szerint a Yorick Stúdió és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának Székely Csaba: Bányavakság című darabjában játszott a legjobb női mellékszereplő, Nagy Dorottya és a legjobb férfi mellékszereplő, Bányai Kelemen Barna.

A színész zsűri döntése alapján a legjobb férfi alakítás a kaposvári Csiky Gergely Színház Martin McDonagh: Vaknyugat című produkciójában szerephez jutó Hunyadkürti György, a legjobb női alakítás a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház April de Angelis: Színésznők című előadásában játszó Ecsedi Erzsébet nevéhez fűződik.

A legjobb 30 év alatti színész díját Lovas Rozi és Tenki Réka kapta. Előbbi a Miskolci Nemzeti Színház Tennessee Williams: A vágy villamosa című darabjában, utóbbi a Nemzeti Színház Heinrich von Kleist: Amphitryon című produkciójában nyújtott kiemelkedőt.

Az idei POSZT díjaiért hat vidéki, négy fővárosi és két határon túli előadás versengett. A szakmai zsűrit Dobák Lívia dramaturg, Füzér Anni tervező, Gyöngyössy Katalin színész, Jászay Tamás kritikus, Nagy Viktor rendező, Zalán Tibor drámaíró és Pawel Szkotak, a poznani színház művésze, rendezője alkotta.

A színész zsűri tagja Egri Márta, Haumann Péter, Tóth Auguszta volt, a közönség zsűriben Kozma Károly értékesítő, Pankász Balázs egyetemi oktató és Tölcsér Valéria tanár kapott helyet.

A látogatókat a versenydarabokon kívül 29 helyszínen 148 úgynevezett off-programra is várták. Az érdeklődés nagy volt, a produkciók döntő többsége telt ház előtt zajlott.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Most jó nagy trutyiba került a pályáztató fityesz Enikővel kapcsolatban, t.i. TAROLT! a POSzT-on is mert Ő volt a Legjobb!, és ha nem Őt nevezik ki újra igazgatónak a Vígbe, mert valaki csókosnak előre már beígérték, tuttira megszopják!!!

  2. Vajon megérti a hazai színházi szakma és a igazgatói posztokat kegyenceknek dobáló hatalom a Brecht darab üzenetét?

Comments are closed.