10 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapHírzónaPOSZT: nagy nevek, kisebb változások

POSZT: nagy nevek, kisebb változások

Új vezetéssel, megváltozott válogatói metódussal kezdi második évtizedét a POSZT. A korábbi igazgatók, Simon István és Jordán Tamás az első tíz év arculatát határozták meg, elindítván egy hihetetlen műfaji gazdagságú, összművészeti fesztivált, melyben kiemelt figyelmet kaptak a fiatalok, a pályakezdő művészek.

A Pécsi Országos Színházi Fesztivál Nonprofit Közhasznú Kft. új ügyvezetője, Stenczer Béla és a fesztivál művészeti igazgatója, Márta István azt ígérik: a hagyomány és a megújulás jegyében viszik tovább a tíz év alatt márkává nemesedett, országos rendezvényt.

A-tól Zs-ig tucatnyi kiváló rendező és remek színész nemes versengését hozhatja az idei POSZT. Alföldi Róberttől Zsótér Sándorig nagy nevek fémjelzik a fesztivál rendezői vonalát, többek között Máté Gábor, Zsámbéki Gábor, Tompa Gábor, Bocsárdi László, Bérczes László, Vidnyánszky Attila és a Zsótérhoz hasonlóan két produkcióval érkező Mohácsi János révén.

Ismét itt lesz Pintér Béla és Társulata, újdonságként pedig a Színház- és Filmművészeti Egyetem is a versenyprogramban képviselteti magát Máté Gábor negyedéves színész osztályának jóvoltából. A fővárosi színházak többségi jelenlétét mindössze két debreceni és egy egri előadás, valamint a Mohácsi János rendezte pécsi Parasztopera enyhíti. A budapesti Nemzeti három produkciót is hoz, a határon túlról kolozsvári és sepsiszentgyörgyi művészek érkeznek.

A színlapokat elnézve, borítékolható, hogy roppant nehéz dolga lesz az idei három zsűrinek, hisz ritka nagy számban jönnek színjátszásunk meghatározó alakjai Eszenyi Enikőtől Hegyi Barbarán, Igó Éván, Básti Julin, Börcsök Enikőn, Ónodi Eszteren, Udvaros Dorottyán és Molnár Piroskán át Ráckevei Annáig és Lázár Katiig; de ugyanígy beleszédül az ember a férfinévsor olvasásába, hisz köztük van Cserhalmi György, Sinkó László, Kulka János, Máté Gábor, Fekete Ernő, Trill Zsolt, Hollósi Frigyes, Mucsi Zoltán, Szarvas József és Kaszás Gergő is.

Mostantól, ha beválik, válogató-triász dönt a legjobb előadások listájáról. Idén Szilágyi Lenke fotóművész, Vekerdy Tamás pszichológus és Urbán Balázs színikritikus nézett meg százhatvan előadást; a XII. POSZT-ra, ami 2012. június 7-június 16. között lesz, Lőrinc Katalin táncművész, Rockenbauer Zoltán művészettörténész és Zappe László színikritikus már meg is kezdte a válogatást.

A POSZT új művészeti vezetője, Márta István a csütörtöki sajtótájékoztatón kijelentette: ,,nagyobb változtatásokra nincs szükség.” Fontosnak tartja azonban a válogatás szempontrendszerének kidolgozását, hogy minél különbözőbb, sokszínűbb előadások jelenhessenek meg a fesztiválon. A nemzetközi kitekintés erősítése éppoly lényeges számára, mint a lehető legszélesebb szakmai konszenzus megteremtése.

Ez utóbbi érdekében egynapos minikonferenciát tartanak a közeljövőben Budapesten, amolyan ötletbörzét, amit aztán a POSZT utolsó előtti napján, a legfrissebb tapasztalatok birtokában itt Pécsett ismételnek meg. Ekkor már körvonalazódhat is sok minden azokból a tervekből, amelyek 2012-től gazdagíthatják a hazai színházi élet eme reprezentatív fesztiválját.

A XI. POSZT teljes programjáról, a véglegesítésre váró kísérőrendezvényekről, a fesztivál új helyszíneiről és minden egyéb fontos tudnivalóról a www.poszt.com hírportálon folyamatosan tájékozódhatnak az érdeklődők.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő