7 C
Pécs
szerda, április 24, 2024
KezdőlapHírzónaPOSZT: színház az egész város

POSZT: színház az egész város

A Színház téren, a felújítás alatt álló teátrum előtt felállított pódium mellett néhány százan várták, hogy a XI. Pécsi Országos Színházi Találkozót útjára induljon. A rendezvényt Törőcsik Mari, a nemzet színésze nyitotta meg, s Páva Zsolt, Pécs polgármestere mellett Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter is megtisztelte a fesztiválnyitányt.


Törőcsik Mari beszédében úgy fogalmazott, hogy a színház az a hely, ahol az adó és kapó közvetlen kapcsolatban van. A teátrumban a legbonyolultabb gondolatokat is elő lehet adni úgy, hogy a közönség figyelme ne lankadjon, s az előadás végén felállva tapsoljon – mondta.

Saját tapasztalatát tolmácsolva, elmondta: vannak olyan apró fájdalmak, mint amilyen az is, hogy az ő kaposvári búcsúelőadását nem válogatták be a versenyprogramba, de ezeken felül kell kerekedni, hiszen Pécsett mindig nagyszerű előadásokat láthatunk.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetője, Réthelyi Miklós is beszélt a megnyitón. Kiemelte: a jó színház mindig radikális, de nem is lehet más, hiszen folyamatosan tisztázza viszonyulását a változó világhoz. Bízik benne, hogy a POSZT, ahogyan korábban, idén is méltányolja az újszerűt, hogy ne csak az általánost, hanem a különöst is megfogalmazza.

Mint mondta, a tizenegyedik színházi találkozót a hagyomány és a megújulás jegyében rendezik meg: új vezetői vannak a rendezvénynek, a hazai színházi világ legrangosabb eseményén idén pegy helyett három válogató döntött a versenyprogramokról, de a találkozó színvonala biztosan nem változik.

Egy új időszámítás indult, mérföldkőhöz érkeztek a találkozó életében – tette hozzá Pécs polgármestere, Páva Zsolt, aki egyben megköszönte a korábbi vezetőknek, Simon Istvánnak és Jordán Tamásnak egy évtizedes munkáját.

Megemlítette: sokan megkérdőjelezték, hogy Pécs valóban jó házigazdája-e a rendezvénynek, ám a POSZT-nak ezt nem kell bizonygatnia, hiszen az elmúlt tíz év sikertörténet, a pécsiek a találkozót szívükbe zárták, minden évben várják ezt a programot. A városvezető kitért arra is, hogy az önkormányzat a nehéz anyagi helyzete ellenére is nagylelkűen támogatta részesítette az eseményt, mint korábban, s ezt teszi majd a jövőben is.

Korábban írtuk:

Csütörtökön délután kezdődik a XI. Pécsi Országos Színházi Találkozó. Az idei fesztivál tizenöt versenyelőadással és több mint százharminc kísérőprogrammal kényezteti publikumát június 18-ig.

Szilágyi Lenke fotóművész, Vekerdy Tamás pszichológus és Urbán Balázs színikritikus százhatvan előadás megtekintése után állította össze a versenyprogramot, melyben a Pécsi Nemzeti Színház egyik produkciója is helyet kapott, a Mohácsi János rendezte Parasztopera.

Mellette Alföldi Róberttől Zsótér Sándorig nagy nevek fémjelzik a fesztivál rendezői vonulatát, többek között Máté Gábor, Zsámbéki Gábor, Tompa Gábor, Bocsárdi László, Bérczes László és Vidnyánszky Attila révén, de itt lesz Pintér Béla és társulata, újdonságként pedig a Színház- és Filmművészeti Egyetem is a versenyprogramban képviselteti magát.

Színjátszásunk meghatározó egyéniségei tűnnek föl sorra az előadásokban Eszenyi Enikőtől Hegyi Barbarán, Igó Éván, Básti Julin, Börcsök Enikőn, Ónodi Eszteren, Udvaros Dorottyán és Molnár Piroskán át Lázár Katiig; valamint Cserhalmi Györgytől, Sinkó Lászlón és Kulka Jánoson át Trill Zsoltig. Nehéz dolga lesz tehát mindhárom zsűrinek a díjak odaítélésekor.

A fesztivál kezdetére elfogyott minden jegy a versenyelőadásokra, részben annak is köszönhetően, hogy minden eddiginél többen éltek az online jegyvásárlás lehetőségével.

A kísérőprogramok is megannyi különlegességet kínálnak. Június 13-án például 17 órakor és 20.30-kor a PNSZ Kamaraszínházában Csákányi Eszter éli újra Leonyid Brezsnyev férfifaló, alkoholista lányának, Galinának nem éppen eseménytelen életét. Ugyancsak nem mindennapi élményt ígér az Esőember színpadi adaptációja Nagy Ervin és Kulka János főszereplésével 14-én 17 és 20 órakor a Kodály Központban.

A fesztivált Törőcsik Mari, a nemzet színésze, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Páva Zsolt polgármester délután öt órakor nyitja meg a Színház téren.

170 millióból gazdálkodhatnak

Stenczer Béla az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy a POSZT idei költségvetése 170 millió forint, amely Pécs 75 millió forintos támogatásából, a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán nyert 45 millió forintból, szponzorok felajánlásaiból és a saját bevételekből áll össze.

„A Nemzeti Kulturális Alaptól érkező összeg csak egy hajszálnyival több, mint amit minimálisan reméltünk. A büdzsénk tizenhárom millió forinttal kevesebb a tavalyinál, a legfontosabb azonban az, hogy a találkozó megtartásához szükséges anyagi háttér rendelkezésre áll” – mondta az ügyvezető utalva arra, hogy sokáig nem tudták, központi forrásból mekkora támogatásra számíthatnak.

Stenczer Béla kifejtette hogy több koncert, önálló est, különleges színházi előadás a pénzügyi forrás bizonytalansága, valamint amiatt marad el, mert több intézmény bezárt, az újak azonban még nem nyíltak meg a Zsolnay Kulturális Negyedben. Kénytelenek voltak szűkíteni a programkínálatot azért is, mert a versenyprogramok a tavalyinál húszmillió forinttal többe kerülnek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő