Quimby, King’s Singers, KFT – indul a tavasz

A 2010-es évhez képest feleannyi forrásból, mégis rendkívül színvonalas programot kínál a március 17-től április 5-ig tartó Pécsi Tavaszi Fesztivál. Mások mellett itt lesz a Quimby, Palya Bea, a KFT és a King’s Singers is.

Néhány kivételtől eltekintve a Kodály Központ adhat otthon az idei fesztivál programjainak, s így méltó helyet tudnak biztosítani az elsősorban magasművészeti produkciókat felvonultató eseménysornak – mondta a szervező Pécsi Kulturális Központ igazgatója, Laknerné Brückler Andrea a Pécsi Tavaszi Fesztiválról szóló sajtótájékoztatón a Dominikánus Házban.

Hozzátette: ugyan a kiemelt támogatással bíró 2010-es kulturális fővárosi évhez képest feleannyi pénzből, mindössze 26 millióból rendezhetik meg idén a programot, ám a Kodály Központ megléte miatt olyan produkciókat is el tudtak hozni Pécsre, amelyeket korábban, éppen a megfelelő koncerthelyszín hiánya miatt nem sikerült.

Hozzátette: tízmillióval a város, két-két millióval szponzorok és a Nemzeti Kulturális Alap, egymillióval a pécsiek partnerrendezvénye, a Budapesti Tavaszi Fesztivál támogatta a programot, a többi kiadásukat jegyeladásokból fedezik majd.

A sajtókonferencián Páva Zsolt, Pécs polgármestere elmondta azt is, hogy bízik abban, hogy nem csupán a szűkebb régióból és belföldről, hanem a déli határainkon túlról, elsősorban Horvátországból és Szerbiából is lesznek érdeklődők a pécsi fesztiválra.

A rendezvénysorozaton Palya Beával, Babos Gyulával és zenekarával, a Harcsa Veronika fémjelezte Bin-Jippel is találkozhatunk, de a sikert elért virtuóz francia nagybőgős társulat, a L’Orchestre de Contrebasses után a Jan Garbarekkel kiegészülő indiai Trilok Gurtu Band is fellép a Kodály Központ színpadán.

A könnyűzenei kínálat olyan rendhagyó előadásokkal bővül, mint a színházi performansszal készülő Quimby, a történetmeséléssel egybekötött, akusztikus koncerttel fellépő KFT, vagy a közös koncertet adó Csík Zenekar, Ferenczi György és a Rackajam.

A komolyzenét kedvelő közönség is gazdag kínálatból válogathat: vendég lesz a King’s Singers, az Erdődy Kamarazenekar, Murin Jaroszláv brácsakíséretével a Bazilikában koncertező Szamosi Szabolcs orgonaművész és a Pécsi Vasutas Koncertfúvós Zenekar is. A kétszáz éve született Liszt Ferenc tiszteletére két műsort szerveztek.

A mintegy félezer ütőhangszert egyedülálló módon használó Talamba Ütőegyüttes koncertje nagyon különleges zenei élményt nyújthat, programjukban kitüntetett szerepet kapott Liszt munkássága. A „Liszt a miénk” címmel Megyesi Schwartz Lúcia énekművész, Mécs Károly színművész és Jandó Jenő zongoraművész rendkívül izgalmasnak ígérkező, közös irodalmi-zenei estje próbál méltóképpen emlékezni a zenei óriásra.

A fesztivál a 19. Frankofón Héttel egészül ki, amelyben francia nyelvű gyermekprogramok, diákszínjátszó fesztivál, gasztronómiai bemutatók, egy egész éjszakát felölelő frankofón filmvetítés és Antoine de Saint-Exupéry életét bemutató kiállítás mellett könnyűzenei koncertek sora is várja a közönséget. Fellép a The Craftmen Club, a Les Yeux D`La Téte, a 1 Tour 2 Chants, Mimi Blais és az Erik Truffaz 4tet.

Hirdetés

Comments are closed.