9 C
Pécs
szerda, április 24, 2024
KezdőlapKultZónaRangos pécsi díjat kapott Angelus Iván tánctanár

Rangos pécsi díjat kapott Angelus Iván tánctanár

Angelus Iván táncpedagógus kapta idén az Eck Imre-díjat Budapesten, kedden. A pécsi önkormányzat által alapított, a legendás koreográfusról elnevezett Eck Imre Közalapítvány által odaítélt kitüntetést dr. Őri László alpolgármester adta át.

Pécs alpolgármestere köszöntőjében elmondta, hogy Eck Imre egész életét arra tette fel, hogy olyan színházi táncvilágot teremtsen Pécsett és Magyarországon, amely képes magában hordozni mind a magyar, mind az európai értékeket, valamint a művészeti ágak ötvözésével egy modern, a mai kor emberéhez szóló mozgásvilágot valósít meg a színpadon. Ennek szellemében a róla elnevezett alapítvány is azt a célt tűzte ki, hogy azokat a táncosokat, rendezőket, dramaturgokat részesítse elismerésben, akik a ma emberének világát a legjobban tudják ábrázolni a színpadon.

Angelus Iván a díjjal

Őri László azt mondta, Angelus Ivánt ismerősei, barátai fáradhatatlan embernek ismerik, akinek a tánc világa jelenti az életét. Amikor a szükség úgy kívánja, intézményeket és produkciókat vezet, vagy tanít és szervez. Angelus Iván munkásságát számos elismerés koronázta pályafutása során, 1993-ban Modern Tánc Pedagógus Nívódíjat kapott, 2000-ben kapott Paál István díjat, 2008-ban pedig megkapta a Magyar Köztársaság Lovagkereszt érdemrendjét.

Angelus Iván Budapesten született 1953. június 14-én. 1983-ban Kálmán Ferenccel ketten megalapították a Kreatív Mozgás Stúdiót, amely 16 éven át szolgált a hazai kortárstánc-élet első saját otthonául hazánkban. 1998-ban megjelent Táncoskönyv című munkája, mely tulajdonképpen egy önvallomás a táncoktatás fortélyairól.

2004 szeptemberére hosszas és bonyolult folyamat eredményeképp létrejött a Budapest Kortárstánc Főiskola. Az első tanév 2005 szeptemberében indult három szakon: kortárstánc-művész, kortárstánc-koreográfus, kortárstánc-pedagógus. Angelus Iván az elmúlt években aktív szerepet játszott a kortárstánc-kultúra jogi, gazdasági, adminisztratív, színházi, és médiainfrastruktúrájának meghonosításában.

Az Eck Imre Közalapítvány díját kétévente adja ki olyan alkotóművészeknek, illetve művészeti csoportoknak, akiknek a „szemléletmódja és alkotói világlátása szellemiségében folytatója az Eck Imre által teremtett színházi-alkotói kultúrának: egyszerre és egy időben képviseli a magyar és európai értékeket, valamint a művészeti ágak komplexitásában fejezik ki az emberi élet érzelmi-gondolati világát és kapcsolatrendszerét.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő