13 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapHírzónaRégi idők zenéje fiatal művészektől

Régi idők zenéje fiatal művészektől

November 27-én, vasárnap este fél nyolckor a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar ad komolyzenei koncertet a Kodály Központ színpadán.

A zenekart és a kórust sokan elválaszthatatlan párosként ismerik. Mindkét formáció Vashegyi György karmester vezeti, és alapította a kilencvenes évek elején, alig egy év különbséggel. Az énekkar és az együttes dolgozott már önállóan – ahogy a tagjaik is részt vesznek más formációkban – ám sikereik jelentős része a közös munka eredménye.

Érdekesség, hogy koncertjeiket nem csak az előadott darabok tükrözik a klasszikus hangulatot. Előszeretettel játszanak a darab korának megfelelő hangszereken, s abban a felállásban, amely az adott korszakban bevett, vagy legalábbis elfogadott volt. Repertoárjuk a 16. században élt Carlo Gesualdo műveitől egészen Mozartig terjed, de alkalmanként későbbi műveket is előadnak.

A kórus hat szólama fiatal, képzett énekesekből és muzsikusokból áll. Rendszeres fellépői a Fertőd-Eszterházán évente megtartott Haydn Fesztiválnak. A zenekar közel harminc különböző szekcióval rendelkezik, amelyeket hivatásos zenészek alkotnak.

Mindenképpen érdemes hát részt venni a páros soron következő koncertjén, amely a zenei élmény mellett igazi időutazást is ígér.

Czimermann Zsuzsanna írása.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő