8 C
Pécs
szerda, április 24, 2024
KezdőlapHírzónaRemek krakkói muzsikusok az aulában

Remek krakkói muzsikusok az aulában

Liszt Ferenc II. Magyar Rapszódiájával, s egy lengyel remekművel érkezik Pécsre a Krakkói Filharmonikusok. Az orvostudományi kar aulája a zenekar koncertjével búcsúzik a zenerajongóktól november 27-én 19.30 órakor. Az 1945-ben alakult együttessel Piotr Paleczny, világhírű zongoraművész is fellép a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program keretében rendezendő esten.

Fotó: Krakkói Filharmonikusok

A Lengyelország déli felében fekvő Krakkó Pécs testvérvárosa. A lengyel nagyváros éppen egy évtizede viselte az Európa Kulturális Fővárosa címet. A 2010-es esztendőben a hagyományosan jó lengyel-magyar kapcsolatnak köszönhetően, s a városok közötti együttműködésben, valamint a Krakkói Magyar Centrum kezdeményezésére jött létre a Copyright Cracow névre keresztelt rendezvénysorozat, amelynek keretében különböző kiállításokat, zenei programokat szerveztek Pécsett.

Az egész éven át tartó sorozat zárásaként – a komolyzenei koncertektől a Kodály Központ nyitása miatt búcsúzó – a PTE ÁOK Szigeti úti aulájában csendülnek fel a Krakkói Filharmonikusok hangjai november 27-én 19.30 órakor.

Az 1945-ben létrehozott krakkói zenekar műsorán Liszt Ferenc ismert műve, a II. Magyar Rapszódia mellett Frédéric Chopin: E-moll zongoraversenye is szerepel. Ez utóbbi műben Piotr Paleczny is közreműködik majd. A varsói Frédéric Chopin Zeneakadémia professzora, több nemzetközi verseny nyertese, neve a világ legjobb koncerttermeiben is jól cseng. Fellépett már New Yorkban, Buenos Airesben, Amszterdamban, Berlinben és Bécsben. 1993-tól a lengyel Nemzetközi Chopin Fesztivál művészeti vezetője, s számos lemezcéggel dolgozott már együtt. Az est második felében Robert Schumann: 4. d-moll szimfóniája csendül fel a filharmonikusok tolmácsolásában.

A zenekart Paweł Przytocki vezényli majd. Őt az egyik legtehetségesebb fiatal lengyel karmesternek tartják, s nem véletlenül, néhány évvel a Krakkói Zeneakadémián megszerzett diplomája után már 1990-ben dirigálta a lengyel Nemzeti Filharmonikusokat. Vendégkarmesterként Halle-ban, Pozsonyban és Mexikóban is rendszeresen fellép, de Bécs, Berlin vagy éppen Brüsszel hangversenytermeiben is megfordult már.

2005-től a Varsói Nemzeti Opera karmestere, a Krakkói Filharmonikusok elnökeként és művészeti vezetőjeként tavaly óta dolgozik. Az eseményt a Pannon Filharmonikusok Gyermán-bérletsorozat keretében rendezik meg.

Pécs2010 Sajtóiroda

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő