Reneszánszát éli a bűvös kocka

Az Európa Kulturális Fővárosa program keretében zajló, a tudományos gondolkodás és a művészet kapcsolatát boncolgató konferenciára a világ harminc országából érkeztek résztvevők. Hétfőn Rubik Ernő, a világhírre szert tett bűvös kocka megalkotója tartott előadást.

A Bridges (Hidak) világkonferencia egyik fontos célja a matematikai gondolkodás népszerűsítése kulturális programok révén, ugyanakkor a rendezvényen megjelent egyetemi oktatók, zenészek, tanárok előadásaira is sort kerítenek, hogy bemutathassák legújabb projektjeiket, elképzeléseiket.

A hétfői plenáris ülésen a Rubik-kockáról és más művészeti-tudományos játékfejlesztésről beszélt a magyar feltaláló. Az építészmérnöki végzettséggel rendelkező Rubik Ernő a Pécs TV-nek úgy nyilatkozott, hogy a matematika rendkívül érdekes szakma, tudomány és fogalom, amelynek rendkívül tág határai vannak, s ezt kívánja a konferencia is bemutatni.

Kérdésre válaszolva hozzátette: a Rubik-kockának ma is van létjogosultsága, s a játék reneszánszát éli a 21. században is, ezt bizonyítják a világszerte megrendezett versenyek, a kocka értékesítésének számai is. A most felnövő, új generáció számára is élményt ad. Szerinte csak látszólagos az ellentmondás a számítógépes játékok és a Rubik-kocka világa között: a tartalom közös, csak a „hordozók” mások.

A programhoz kapcsolódik – többek között – a Bridges Nagykiállítás, a „VilágPor” című tárlat, a Mobil MADI Múzeum pedig „Poligon – Töredezett formák” címmel nyit tárlatot. Mindezeken túl előadóművészeti programok is lesznek: a Dr. Schaffer és Mr. Stern amerikai táncegyüttes „A négyszögek titkos élete” című produkcióját is bemutatják, valamint Bridges zenei estet is tartanak a matematika jegyében.

Hirdetés