2014 és 2018 között korábban soha nem látott közművelődési és művészeti területet érintő kormányzati támogatásban részesült Baranya megye és Pécs városa. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma fejezeti soráról – Dr. Hoppál Péter kulturális államtitkár döntései alapján – 899,6 millió, a Nemzeti Kulturális Alap miniszteri keretéből 390,1 millió forint jutott a baranyai kultúrára.

A kultúra szinte minden területén több pénz jutott Baranyába, mint a korábbi kormányzati ciklusokban. Az utóbbi négy évben jelentősen emelkedtek a megyébe jutó fesztiváltámogatási összegek, így valósulhatott meg egyebek mellett 150 milliós kormányzati támogatással az Európa Cantat; de szintén a központi támogatásnak köszönhetően maradhatott a városban a POSZT és jöhetett létre a Komlói Amatőr Színházi Találkozó is.

2015. december 31-én az EMMI előadó-művészeti szolgáltatások tartós biztosítására közszolgáltatási szerződést kötött a Pécsi Nemzeti Színházzal, amely ezen felül 2015 és 2017 között 26,6 és 60 millió forint közötti működési célú többletforrásban részesült az Emberi Erőforrások Minisztériuma fejezetéből. Jelentős új tárlatokkal és felújított gyűjteményekkel gazdagodott a baranyai múzeumi szakterület: 2011-ben megvalósult a Martyn Ferenc, Amerigo Tot, Nemes Endre, Zlatko Prica műveit, valamint a Modern Magyar Képtár Nemzetközi Gyűjteményét bemutató állandó kiállítás, újranyílt a Vasváry-Ház, létrejött a Sopiane-Baranya megyei római kor leletei című régészeti kiálltás. Megkezdődött a Mecseki Bányászati Múzeum felújítása is, szintén az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kubinyi Ágoston programjából.

2017-től kezdődően évi 30-30 millió forint támogatást biztosít az Emberi Erőforrások Minisztériuma az ország három legjelentősebb zeneművészeti kara, köztük a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara növendékei számára. A PTE az oktatási tevékenységhez kapcsolódó művészeti programokra 2017 óta évi 30 millió Ft állami támogatást kap, melyből a hallgatók művészeti tehetséggondozását, hangversenyek megtartását finanszírozták.

Intézményfenntartásra és felújításra is több pénz jut, mint négy évvel ezelőtt. A Zsolnay Kulturális Negyed, a Kodály Központ és a Pannon Filharmonikusok fenntartásában az állam – a várossal kötött 10 évre szóló megállapodás szerint 2016 és 2025 között összesen 17 milliárd forint támogatást biztosít. A Zsolnay Örökségkezelő Kft. egyedi kormánydöntésen alapuló támogatása erre a ciklusra vonatkozóan meghaladja az 5,8 milliárd forintot a korábbi évi 500 milliós támogatást megtöbbszörözve. A Baranya Megyei Levéltár infrastrukturális helyzetének javítására az elmúlt két évben összesen 50,5 millió forintot fordított a kormány. A következő két évben a tervek szerint mintegy 300 millió forintos ingatlanfejlesztésre kerül sor a levéltár Rét utcai telephelyén.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés