11 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapKultZónaRettegni fogunk a pécsi Uránia moziban!

Rettegni fogunk a pécsi Uránia moziban!

Ha Halloween, akkor horrorfilmek. Pécsett az Uránia moziban megadják a módját a halottak, a borzongás és a rémület ünnepének!

A Halloween és a hozzá kapcsolható rémtörténetek, legendák, valós események mindig is meghatározták a filmművészetet, a Halloween által inspirált horrorfilmek ezután pedig nagyban alakították az ünnepet, hiszen nincs jobb alkalom a Halloweennél arra, hogy valaki Frankenstein szörnyének, szellemnek, élőhalottnak, a Sikoly-filmek gyilkosának, a Halloween című kultfilm késelő sorozatgyilkosának, vagy mondjuk Freddie Krugernek, a Rémálom az Elm utcában álmokban kísértő pengeujjú szörnyszülöttjének öltözzön (a határ persze a csillagos ég).

Rémisztő filmekben nem lesz hiány

[su_box title=”A Halloween nem farsang és nem is halottak napja – de akkor mi?” style=”soft” box_color=”#000000″ radius=”2″]Az angol halloween a Mindenszentek előtti estét jelenti. Ősi kelta ünnep, az Írországban és Skóciában élő törzsek ezen a napon ünnepelték az újévet és ilyenkor egyszerre hódoltak a Napisten és a Holtak Ura előtt. Hitük szerint ugyanis ezen a napon tért vissza a földre azoknak a bűnösöknek a lelke, akik az elmúlt esztendőkben haltak meg, és azóta állatok testében “léteztek”. Megfelelő áldozatok bemutatásával ezen a napon engesztelést lehetett szerezni az elhunytaknak, hogy ezáltal átkelhessenek a mennyországba.[/su_box]

Idén október 31-én is nagy eséllyel futhatunk bele ijesztő – vagy ötletes és vicces – jelmezekben mászkáló pécsiekbe. Ha tippelnünk kellene, azt mondanánk, hogy az Uránia mozi előtt érdemes keresni a kisebb-nagyobb beöltözötteket, hiszen a várhatóan „ünnepi díszbe” öltöztetett belvárosi premiermoziban nem akármilyen halloweeni vetítéssorozatot rendeznek, melyre ha valaki jelmezben megy el, mozis ajándékokkal térhet haza! Remekül kitalált egész napos műsorral készülnek a moziban, melynek köszönhetően a kicsik is beülhetnek egy-egy vidám szörnyes filmre, de a keményebb és véresebb horrorok rajongói is borzonghatnak egy jót a moziszékekben ülve.

Íme a halloweeni program:

A nap első filmje a gyerkőcöknek szól, a Hotel Transylvania 3 – Szörnyen rémes vakáció vetítése 10.45-kor kezdődik. A legújabb Hotel Transylvania-film története szerint Mavis, Drakula lánya befizeti Drakulát egy hajóútra. Az indulásnál kiderül azonban, hogy Drakula régi barátai, Farkas, Frankenstein meg talán a Láthatatlan ember is vele tartana. Közben Drakula szerelembe esik a hajó kapitányával, aki Van Helsing, a vámpírvadász unokája. Azok az apróságok, akik nyáron lemaradtak a vicces animációs filmről, azok a lehető legjobb alkalommal tudják így pótolni!

Ezután 12.35-kor (majd pedig később, 16.45-kor) jön a Libabőr 2 – Hullajó Halloween, mely egyaránt lehet kellemes szórakozás a kisgyerkőcök és a tizenévesek számára is. A Halloween előtt egy héttel bemutatott filmben látható horrorregényírónak van egy nagy titka: fantáziájának meghökkentő és hátborzongató szülöttei életre kelnek, kilépnek a borítók közül, és elkövetik mind azt a gonoszságot, amellyel szerzőjük felruházta őket (ezért van minden könyvén lakat). Ha valamelyik rémnek sikerül megszöknie, a hosszú fogság után kiélvezi a szabadságát, és annyit rosszalkodik és gonoszkodik, amennyit csak tud. Annak ellenére, hogy a népszerű ifjúsági horrorkönyv-sorozat alapján készült filmben megelevenedtek a kifejezetten rémisztő rémek, az mégis szellemes, ötletes családi vígjáték tud maradni.

Durvul a menetrend 14.35-kor kezdődő Venomnak köszönhetően, ezt a filmet a kisebbek lehetőleg kerüljék el. A nemrég debütált képregényadaptációban Venom, Pókember nem mindig színtisztán gonosz ősellenségének eredettörténetét követhetik végig a nézők. Az űrből jött lény, a „szimbionta” a Tom Hardy által megformált főhősre telepszik, aki veszélyes és kiismerhetetlen gyilkos szörnnyé változik tőle és maga sem tudja, hogy a jó vagy a rossz oldalon áll-e épp. Azért abban reménykedünk, hogy valaki Venomnak öltözve nézi majd meg ezt a filmet!

A halloweeni mozinap csúcspontja egyértelműen maga a Halloween című film lesz, melyet 18.30-tól vetítenek majd az Urániában. A horrorrajongók egy emberként örülhetnek John Carpenter négy évtizeddel ezelőtti klasszikusának legújabb és legjobb folytatásának, melyben Jamie Lee Curtis visszatér Laurie Strode ikonikus szerepében, hogy még egyszer utoljára szembeszálljon Michael Myersszel, az álarcos alakkal, aki a kezdetek emlékezetes mészárlásától fogva kísérti, mint az eredendő emberi gonoszság megtestesítője. Kegyetlen filmre számíthatunk, ami méltó lesz az eredetihez, hiszen Carpenter producerként és kreatív konzultánsként is segítette a filmet.

A napot 20.30-kor Az apáca zárja, mely 1952-ben játszódik Romániában, ahol egy vatikáni pap egy öngyilkos apáca titkát kutatja a Kerci kolostorban. A pap segítőjével fel is tárja az apácarend istentelen titkait, de közben a kolostor az élők és elátkozottak horrorisztikus, véres, sokkoló csataterévé válik. Nem véletlenül ez az utolsó a filmek sorában.

A filmekre egységesen 950 forintos kedvezményes áron vehetnek jegyeket az érdeklődők. Mindemellett pedig jó tudni, hogy az Uránia rendezvényén garantáltan vér is fog folyni, hiszen a moziban halloweeni véradást is szerveznek: aki vért ad, az popcornt és törzskártyát kap ajándékba!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő