Roma ritmusok, táncos szenvedéllyel

Esztelen balkáni-roma táncőrületet ígér a hazai Parno Graszt és az osztrák !DelaDap koncertje január 25-én 20 órakor a Zsolnay Negyed E78-as épületében. A Crossroads elnevezésű könnyűzenei sorozatban minden alkalommal egy magyar és egy külföldi formáció mutatkozik be.

A dideregtető telet is képes felpezsdíteni tüzes hangulatú koncertjével az a két formáció, amely jövő szerdán lép közönség elé Pécsett. Muzsikájuk egyaránt a roma zenéből gyökerezik.

A szabolcsi Paszab községből indult Parno Graszt (Fehér ló) együttes 1987-ben alakult, s immár bejárták a világot: 2008-ban Indiában kutatták zenei gyökereiket, majd útjuk egy évvel később az Egyesült Államokba vezetett, ahol New Yorktól San Franciscóig húsz városban adtak koncertet, s azóta is rendszeres vendégei hazai és külföldi fesztiváloknak. A fellépéseikről szóló kritikák nem fukarkodnak az elismerésekkel: van, aki számára ,,közvetlenségük, póznélküliségük megejtő”, más a belőlük áradó elemi erőt és lendületességet csodálja, vagy épp üde, derűs, hivalkodás nélküli előadásmódjukat dicséri.

Dalaik a hétköznapokról szólnak, szerelemről, barátságról, szenvedélyről, s persze a tőlük elválaszthatatlan táncról. Hogy fehér lovuk mennyire lesz tüzes és zabolátlan, meglátjuk január 25-én.

A jövő szerdai koncert külföldi vendégei a !DelaDap muzsikusai lesznek, akik vadonatúj lemezük dalait játsszák nálunk, egy nappal budapesti fellépésük előtt. Az osztrák együttes tagjai között szerb, szlovák, roma és magyar származásúakat is találunk. A bécsi banda az autentikus cigány népzenét korszerű elektronikával vegyítő nu-roma mozgalom jeles képviselője. Sodró lendületű balkáni muzsikájuk az új dalokkal tovább gazdagodik, dallamvilágukba csempészve némi laza szvinges hangzást is.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés