13 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapAbszolút PécsRuzsa Magdi, 30Y: jön a Sétatér Fesztivál!

Ruzsa Magdi, 30Y: jön a Sétatér Fesztivál!

A nyár talán leginkább várt pécsi kulturális programjára kerül sor június 18. és 26. között. A Sétatér Fesztivál kilenc napja a régi közösségi érzést hozza vissza a sokak által Európa egyik legszebb tereként emlegetett pécsi Sétatérre.
A világörökségi helyszínekkel övezett Sétatér – közismert nevén említve a bazilika előtti Szent István tér gesztenyefáktól árnyékolt sétányát – visszakapja eredeti jellegét: újraéled elevensége, ismét találkozási helyévé válik a pécsieknek és célpontjává a kikapcsolódásra vágyó turistáknak.

A Pécsi Kulturális Központ szervezésében könnyű-, világ- és népzenei koncertek, hétvégenként pedig gyermekprogramok, kézműves vásár és bemutatók várják a közönséget. Az esti műsorokat követő jóízű beszélgetések, a régió kitűnő borainak hűsítő társasága, a közösen átélt kulturális élmények, a varázslatos helyszín teszik felejthetetlenné a fesztivált.

Kezdésként június 18-án a 2006-os Megasztár győzelme óta töretlen népszerűségnek örvendő, arany- és platinalemezekkel büszkélkedő Rúzsa Magdit láthatjuk a fesztivál színpadán. 19-én a boros pavilonok közvetlen szomszédságában a Pannon Volán Zrt. Bartók Béla Férfikara szolgáltatja az ízletes nedűkhöz a kellemes hangulatot.

A nagyszínpadon a több, mint három évtizede amatőr muzsikusokból alakult, azóta is az ország egyetlen folyamatosan működő big band-je, a Szekszárd Big Band ad koncertet. A 30Y zenekar (képünkön) június 20-án országos Városember lemezbemutató turnéja után tér haza, hogy a Sétatéren öt nagylemezük legjobb dalaival és a tőlük megszokott energiával vegye le lábáról a pécsi közönséget.

„Elhúzzuk a nótádat! Bárhol is jársz…” hirdeti június 21-e, a Zene Ünnepének szlogenje. A nap során a város számtalan helyszínén a legkülönfélébb stílusban csendül fel a muzsika. Az esemény betetőzéseként este a Sétatér nagyszínpadán a Kaláka és a Szélkiáltó lép fel régi és új dalokkal, közös számokkal, a már hagyományosnak mondható koncert keretében.

Az egyik legígéretesebb fiatal magyar zenekar, a Napra koncertezik 22-én, amely a Kárpát-medence sokszínű zenéjét próbálja lendületes, újraértelmezett népzenei hangzásvilággal megszólaltatni. Zenéjükben progresszíven fonódik össze a népzenei és rockos hagyomány, az elektronikus és népi hangszerek kiegyensúlyozott használata. Egy nappal később a nyári nagy fesztiválok évek óta rendszeres fellépője, a siklósi PEET együttes szórakoztatja a fúziós, elektronikus rockzene iránt érdeklődő közönséget.

Június 24-én, Szent Iván éjjelén mi rakjuk a legnagyobb tüzet a városban, hogy a legbátrabb szerelmesek átugorják, a néphagyomány szerint így edzve örök életűvé kapcsolatukat. A népzenével, tánccal és némi misztikummal átszőtt estét az EtnoRom zenekar, a Misina Táncegyüttes, az Üres Tér Társulat tűzzsonglőr műsora és a Szívből Dobolók Dobcsoport teszik felejthetetlenné.

A tudományok és művészetek világában tartalmas és élménygazdag kirándulást ígér a Pécs Ars GEo – Művészeti-tudományos Élményműhely június 25-i egész napos programja. Ismeretterjesztő előadások, bemutatók az ízletes matematikától a 3D-s mozin át a zene és a tudományok közös gyökeréig.

Neves előadók, kutatók, tanárok és művészek igyekeznek a tudományokat és művészeteket élményszerűvé varázsolni. Az előadásokkal párhuzamosan folyó interaktív műhelyek foglalkozásain óriáskirakó, zenei-mozgásos játékok, termésmandala és hajtogatott logikai játékok készítése, kompozíciós kísérletek és logikai játszóház várja a gyermekeket és felnőtteket egyaránt.

Világzene, szuggesztivitás, zenei integráció. Leginkább ez jellemzi a Mitsoura zenekart. A 25-én este fellépő együttes a kárpát-medencei, egyiptomi és indiai cigányság dallamkincsének organikus átdolgozásával, pazar hangszeres játékkal, élő elektronikával és videókollázsokkal vált a műfaj kiemelkedő hazai képviselőjévé.

A fesztivál zárásaként 26-án a Simply English együttes száll tengerre 300 év angol tengerészdalaival de – ellentétben néhány nóta főszereplőjével – nem fullad a „sós italba”… legfeljebb a kikötői sörbe!

A két hétvégét is magába foglaló rendezvény-sorozatról nem hiányozhatnak a gyermekprogramok sem. A Levendulaszínház meséi, a Csurgó Zenekar gyermekkoncertje, a Titiri Színház bábelőadása, a Várostörténeti Múzeum interaktív játszóháza, a Kisinasok Kézműves Tanodája és Tamás Éva zenés-verses interaktív gyermekkoncertje az aprók és nagyobbacskák felhőtlen szórakozását ígérik.

A fesztivált kísérő Térzenék és Táncházak programok keretében fúvós térzenei koncertekre is sor kerül, de a német táncház is sokakat perdíthet közös táncra az esti forgatagban.

Forrás: Pécsi Kulturális Központ

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő