Schubert-maraton kezdődik a Müpában

Negyedszer rendez zenei maratont a Művészetek Palotája (Müpa) és a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ): február 19-én Schubert művei csendülnek fel 11 koncerten és filmeken a Müpa különböző termeiben.

“A Csajkovszkij-, Dvorák-, és Beethoven-maraton után sorra kerülő Schubert-nap a ház emblematikus eseménye. A zenei maratonok, úgy hiszem, hosszú távon kiemelt programjaink lesznek” – mondta Csonka András, a Müpa vezérigazgató-helyettese a koncerteket beharangozó szerdai budapesti sajtótájékoztatón. Bár a Müpa kénytelen volt 600 helyett 900 forintos jegyárat szabni, a kedvezmények továbbra is érvényesek, aki három koncertre belépőt vált, a negyedikre ingyen mehet be – jegyezte meg Csonka András.

Fischer Iván, a BFZ zeneigazgatója kiemelte: ha eszébe jut az a szó, hogy líra, Schubert neve társul hozzá. “Talán a leglíraibb komponista, vallomásos darabokat alkotott. Mahler azért kedvelte, mert zenéje kevéssé volt ‘tervszerű’, szabadon csordogál, kanyarog, mint egy hegyi patak” – fogalmazott a karmester.

Emlékeztetett arra, hogy Schubertet az utókor tette – méltán – népszerűvé, életében összesen egy szerzői estet adhatott, szimfóniáit nem hallhatta. Ma azonban rajongóinak tábora széles, így a Schubert-maraton belépői iránt máris kimagasló az érdeklődés.

Körner Tamás, a BFZ igazgatója elmondta: ingyen lesz látogatható az egész napos filmvetítés is, amelyen olyan különlegességeket ismerhet meg a néző, mint Peter Pears és Benjamin Britten dalestjének felvétele vagy az Alfonso és Estrella című operaritkaság, a Theater an der Wien előadása Nikolaus Harnoncourt vezényletével.

A koncertszámok között is adódnak felfedezésszámba menő darabok, például az Asz-dúr mise, amelyet az Óbudai Danubia Zenekar és a Debreceni Kodály Kórus ad elő Héja Domonkos vezényletével. A Budapesti Filharmóniai Társaság tolmácsolásában hallhatja majd a közönség a Rosamunda színmű teljes kísérőzenéjét, amelyet Kovács János dirigál. Két belgiumi vendégművésszel hangzik el a híres Arpeggione szonáta, Nicolas Deletaille az elfeledett névadó hangszert, az arpeggionet is elhozza Budapestre.

A Schubert-maraton délelőtt fél 11-kor indul a MÁV Szimfonikusok hangversenyével. Az esti részt Fodor Gabriella, Megyesi Zoltán és Kovalszki Mária dalműsora, végül pedig a Budapesti Fesztiválzenekar zárókoncertje koronázza meg. A BFZ Fischer Iván vezényletével Schubert IX. (nagy C-dúr) szimfóniáját játssza.

Újdonság, hogy az mr3 Bartók Rádió nem csupán felveszi, hanem élőben közvetíti az eseményeket, egész napra kitelepül a Művészetek Palotájába, beszélgetésekkel, riportokkal fűszerezve a programot.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés