Hirdetés

Pécs szerbiai testvérvárosa 2016 végén nyerte el a 2021-es Európa Kulturális Fővárosa címet. Most, június 15–17. között egy kis ízelítőt kaphatunk az újvidéki – főleg zenei – kultúrából – tájékoztatott Vuk Radulović, a Novi Sad 2021 Alapítvány nemzetközi igazgatója.

– Miért fontos az Újvidéki és az EKF-központ, a Novi Sad 2021 számára a pécsi kapcsolat?
– 
Magyarország a szomszédunk, és a szerb lakosság mellett Újvidéken a magyar nemzetiség a legjelentősebb. Pécs Újvidék testvérvárosa, évek óta tartó barátság fűzi össze a két várost, ami az Európa Kulturális Fővárosa projekt kezdetétől csak erősödött. Ötletek, gyakorlati tapasztalatok, valamint művészek „cseréje” a két város kulturális fejlődését szolgálják, de úgy véljük, gazdasági haszna is lehet, elvégre ezek az együttműködések láthatóvá teszik ennek a térségnek a mozgásait, nemzetközi szintre emelik és erősítik a meglévő potenciálokat.

– Milyen most a hangulat a 2021-es EKF-címet elnyert Újvidéken?
– 
Legelőször nyilván az öröm és az izgalom volt a jellemző, amit hamar felváltottak a kritikák és a földtől elrugaszkodott elvárások. A mi dolgunk ezért az volt, hogy tisztázzuk a lehetőségeket, a projekt célját, ami a kultúrfővárosságot illeti, valamint hogy a lakosságot minél alaposabban felvilágosítsuk a Novi Sad 2021 küldetéséről, céljairól. Másfél év elteltével büszkék vagyunk rá, hogy a városi intézmények és az újvidékiek is magukénak érzik a projektet, és ez nagy öröm.

– Mivel készültek a pécsi Sétatér Fesztiválra, ahol Újvidék a díszvendég?
– 
Mivel ez egy szabadtéri fesztivál, megpróbáltunk bepillantást adni az újvidéki zenei életbe. Három különböző alakulat, három különböző stílusú együttes megy Pécsre, mindegyik jól ismert és népszerű. Különös csapat a Drum’n’Zez, amelyik más-más stílusokból ötvözött zenét játszik, melynek nevet is adtak: Pannónia surf-pop. A Milena Jančurić Grouppal az újvidéki fiatal jazz-zenészek legjobbjai működnek együtt, az ő vezetőjük a Berklee-ben tanult Milena Jančurić. A harmadik fellépő egy hagyományokat ápoló tamburazenekar, a Zorule, amit nem csak Újvidéken, hanem az egész Vajdaságban az egyik legjobbként tartanak számon. Vidám muzsikájukkal biztosan jó hangulatot fognak teremteni, talán még csárdást is játszanak majd!

– Mik azok az Újvidékre leginkább jellemző sajátosságok, amikre fel akarják hívni a figyelmet?
– 
A legfontosabb talán a városunk soknemzetiségű mivolta, ami nagyon-nagyon fontos volt és most is az az Európa Kulturális Fővárosa projekt számára. 21 különböző etnikum él a közelünkben, velünk együtt, ami 21 érdekes színfoltot jelent. A városon belül már eddig is fontos kulturális beruházások, átalakulások történtek: a pétervári erődben, korábbi ipari létesítményekben (fémüzem, selyemgyár). A programok folyamatosan zajlanak, tehát érdemes ellátogatni ide, vagy akár a közeli Fruška Gorába, ami a kultúra mellé természeti szépségeket, lelki felüdülést is kínál.

(x)

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét