13 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapAbszolút PécsSiketek találkoznak a kulturális fővárosban

Siketek találkoznak a kulturális fővárosban

Szeptember 23-25. között Pécsett rendezik a „Siketek Világnapja Fesztivál – Pécs 2010” című rendezvényt, amely a saját nyelvvel, így saját kultúrával rendelkező kisebbség, a siketek világát hozza közelebb a hallókéhoz. A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program által támogatott eseményen több közösségi rendezvény is lesz.

A fesztivál célja nemcsak az, hogy a többi megyéből is nagy számban ide érkező siketek és nagyothallók találkozhassanak, hanem az esemény kapcsán létrejöjjenek olyan „termékek” is, amelyek a program lezárása után is hosszú távon fennmaradnának.

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (SINOSZ) pécsi központjában például fotókiállítás nyílik a helyi szervezet életéről. A tervek között szerepel egy emlékfal létrehozása is, melyre minden hozzájuk látogató felírhatná üzenetét. A programok egy részét a SINOSZ Megyei Szervezetének központjában rendezik meg, míg egyes programokba szeretnék a szélesebb közönséget is bevonni.

A programok elsődleges célja a kultúrák találkozása. A siketek anyanyelvét, a jelnyelvet sokan nem ismerik, számos tévhit és helytelen előítélet övezi azt. Mindez nagymértékben hozzájárul a siketek elszigetelődéséhez, és egyfajta öngerjesztő szegregációjához, mely táptalajul szolgál a hallókkal szembeni bizalmatlanságnak.

A programok azt a célt szolgálják, hogy hallók és siketek közös élményeket szerezve bepillantást nyerjenek egymás kultúrájába, életvitelébe. Másrészt kiváló alkalom, hogy Pécs és az EKF szellemiségét megismerjék az országban élő hallássérültek. Ilyen módon két esemény: az EKF és a siketek világnapja is összekapcsolódik.

Rövid távú cél, hogy a rendezvény során a Pécsre látogató hallássérült személyek az ő igényeiknek megfelelő, teljesen akadálymentes módon betekintést nyerjenek Európa Kulturális Fővárosának múltjába és jelenébe, illetve, hogy hallók és siketek közösen szerezzenek élményeket, mindkét fél megfelelően tájékozott legyen az érdekvédelem és a tolmácsszolgálat munkájáról, a hallássérültek jogairól és lehetőségeiről.

A szervezet 2006-ban megalakult siketekből álló tánccsoportjának bemutatója, a Ludas Matyi rövidített változatának jelnyelven történő előadása, fantasztikus élményt jelenthet mindenkinek. A jelnyelv népszerűsítését szolgálja az ismert költemények jellel való kommunikálása is, így ezekből is akad majd bőven a rendezvény ideje alatt.

A Kaposvári Pedagógiai Fejlesztő és Módszertani Központ pantomim csoportja – szintén hallássérültek – színvonalas programmal színesíti világnapi programot. Nagyothallók számára előadást, bemutatót terveznek a gyógyászati segédeszközök ellátása és egyenlő esélyű hozzáférése érdekében.

A Siketek Nemzetközi Szövetségének határozata alapján 1958 óta minden év szeptemberének utolsó hetében siket és nagyothalló közösségek ezrei emlékeznek meg a Siketek Világnapjáról Indiától Kuala Lumpuron, Malaysián, Anglián, Dél-Afrikán, Ausztrálián át egészen Magyarországig. Az évente megrendezett esemény a siketek és nagyothallók körében nagy népszerűségre tett szert.

A részletes program:

2010. 09. 23. A programsorozat megnyitása fotó- és hobbikiállítással, emlékfal-leleplezéssel.
2010. 09. 24. Séta a megújult történelmi belvárosban jelnyelvi idegenvezetéssel, a Várostörténeti Múzeum megtekintésével.
2010. 09. 25. Színpadi programok a Pécs Plázában, a Pláza parkolóban Road-show 13 órától.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő