Siklósi Várszínház: 25 nyári estére invitálnak

A populáristól a kifinomultabb ízlésű közönségig széles társadalmi rétegeknek kínál tartalmas, vidám, szórakoztató programokat július 1. és augusztus 19. között a Siklósi Várszínház.

hirdetés

A közelmúltban megújult vár udvarán nyolc színjáték összesen huszonhárom előadására és két koncertre várják a közönséget – mondta el Balikó Tamás, a Siklósi Várszínház Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője hétfőn Pécsett tartott sajtótájékoztatóján. Megjegyezte: a repertoárban más helyszíneken nagy sikerrel bemutatott vendégprodukciók szerepelnek, a várszínház ugyanis a vár rekonstrukciója okán idén még nem tud saját előadásokkal előállni.

A korábban a Pécsi Nemzeti Színház direktoraként dolgozott ügyvezető elmondta, hogy az első program a vár galériájában a Siklósi Szalon címmel nyíló kortárs képző- és iparművészeti kiállítás lesz, melyet másnap a Kossuth-díjas Vári Éva Edith Piaf-estje követ.

Gárdonyi Géza A bor című műve alapján írta Szőcs Artur és Mátrai Diána a Rakott szesz című komédiát, amelyet a Színház- és Filmművészeti Egyetem mutat be. Vajda Katalin Anconai szerelmesek című zenés vígjátékát a Pécsi Nemzeti Színház előadásában láthatják az érdeklődők.

A kaposvári Csiky Gergely Színház a Szigliget című bohózattal, a Pécsi Harmadik Színház a Csizmás kandúr című gyermekelőadással mutatkozik be Siklóson.

A budapesti Vígszínház Bartis Attila Romlás című darabjával érkezik, melyben a Kossuth-díjas Hegedűs D. Gézát és mások mellett Hegyi Barbarát is láthatja a közönség. A gyönyörben nincs középút címmel ad önálló estet a szintén Kossuth-díjas Eszenyi Enikő, A Tenkes kapitányának népszerű története pedig a budapesti Honvéd Együttes táncosainak köszönhetően kel újra életre. Koncertet Demjén Ferenc és a Budapest Klezmer Band ad a várban.

Balikó Tamás közölte: a várudvaron színpad és négyszáz embert befogadó nézőtér épül. A koncerteken nem lesznek ülőhelyek, így azokra több mint ezer ember válthat jegyet. A várszínház tízezer embert vár nyári programjaira és pénzügyileg nulla körüli eredményt remél.

Marenics János, Siklós független polgármestere arról szólt, hogy a siklósi vár több mint másfél milliárd forintból újult meg és másfél év után május végén nyílt meg újra a látogatók előtt. Az Európai Unió és a Norvég Alap forrásaiból finanszírozott munkálatok keretében látogatóközpontot építettek, felújították a barbakánt, a felhajtóhidat, a Dorottya-kertet, a várkápolna belső tereit, s egyebek mellett kibővítették a kiállítóhelyiségeket is.

A polgármester úgy vélte: a felújítás után a várszínház működése hozzájárul a vár idegenforgalmának újraindításához. A vár, az abban zajló programok a helyi termálfürdővel és a Siklóson épülő hotellel együtt pedig lehetőséget nyújtanak arra, hogy a városban ne csak egy, hanem több napot is eltölthessenek a turisták.