Speciális művészeti fesztivál – idén Pécsett

Nyolc országból érkező több mint ezer értelmi fogyatékos mutathatja be produkcióit és alkotásait a XXIV. Országos és IX. Nemzetközi Speciális Művészeti Fesztiválon, amelynek június 23. és 27. között Pécs ad otthont.

Kósa Ádám fideszes európai parlamenti képviselő a fesztivált megelőző, fogyatékkal élők munkáiból összeállított Pécsi Múzsa című országos ipar- és képzőművészeti tárlat megnyitóján hangsúlyozta: az az igazi cél, hogy megértsük és továbbadjuk gyermekeiknek, hogy az emberek egyformák.

Úgy vélte: nem az a fontos, hogy fogyatékossággal élőkről, vagy nem fogyatékossággal élőkről van szó, milyen a külső, vagy a belső körülmény, hanem az értékteremtés.

“Ez a kiállítás érzékelteti, hogy az emberek nem sajnálatból fakadó, hanem célzatos segítséggel, törődéssel képesek olyan értéket alkotni, amelyet bárhol be lehet mutatni. Senki meg nem mondja, hogy értelmileg sérültek készítették” – mutatott rá.

Kósa Ádám hozzáfűzte, bízik abban, hogy ez a kiállítás is újabb lépés a fogyatékkal élők teljes társadalmi befogadásához.

Asztalos Zsolt, a fesztivált szervező Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület elnöke beszámolt arról, hogy nyolc ország hatvanhárom intézményéből több mint ezeregyszáz gyermek és felnőtt értelmi fogyatékos érkezik Pécsre. Céljuk bizonyítani: ugyanolyan tagjai lehetnek a társadalomnak, mint ép társaik.

“A résztvevők számára rendkívüli öröm a fesztivál, az, hogy színházban, művelődési házban, szabadtéren megmutathatják magukat, részei lehetnek egy város kulturális életének” – jegyezte meg a szervezet elnöke.

Asztalos Zsolt utalt rá, hogy az első rendezvényt 1987-ben szervezték népdal- és néptánctalálkozóként.

Összművészeti jelleget 1995-ben öltött, amikor a hagyományos magyar néptánc és népdalok mellett megjelent a társastánc, a bábjáték, a színpadi játék, a vers és prózamondás, később az árnyjáték, s a mozgóképszínház is.

“Külföldi intézmények, szakmai szervezetek egy évtizede képviseltetik magukat a fesztiválon, s ennek alapján elmondható, hogy bár Nyugat-Európában több pénz van az értelmi fogyatékosok művészeti képzésére, színvonalban a magyar alkotók nem maradnak el tőlük” – mondta.

Asztalos Zsolt szólt arról is, hogy egri székhelyű Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület az 1994-ben azzal a céllal alakult, hogy szakemberek irányítása mellett lehetőséget nyújtson az intézményekben és családban élő fogyatékosoknak a művészetekkel való ismerkedésre. Rámutatott: amint létrejön egy-egy produktum, legyen az zene, színdarab, tánc vagy képzőművészeti alkotás, keresik a lehetőséget, hogy bemutassák a közönségnek.

Hirdetés