Suppé miséje az egyházzenei fesztiválon

Tíz nap alatt hat pécsi templomban tizenhárom koncertet hallhat a közönség a IV. Egyházzenei Fesztivál keretében. Október 8-17. között zajlik e programsorozat, melyen kitűnő pécsi kórusok, valamint hazai és külföldi vendégművészek lépnek föl. 2007-ben adott otthont városunk először e hiánypótló rendezvénynek.

– Fesztiválunk legfőbb célja az, hogy bemutassuk Pécs gazdag egyházzenei életét, ráirányítsuk a figyelmet a templomi szolgálatot rendszeresen ellátó kórusokra, s helyszínként minél több templomot be tudjunk vonni e programsorozatba – vélekedik Szamosi Szabolcs orgonaművész, akinek a nevéhez fűződik e kezdeményezés. Idén a bazilika mellett a Ferences, a Lyceum, a Piusz, a pécsszabolcsi és a belvárosi templom tárja ki kapuit jövő péntektől az egyházzene iránt érdeklődők előtt.

– A pécsi kórusok közreműködésére épül a sorozat, ám idén két vendégegyüttes is érkezik – mondja Szamosi Szabolcs. – A Kalocsai Főszékesegyház Énekkara Leányfalusi Vilmos és Zsebics Ilona vezényletével, valamint Dél-Tirolból a Concentus Choir Bruneck Martin Ranalter vezetésével. Utóbbiak műsorának három szólistája pécsi énekes lesz Benke József, Bognár Szabolcs és Szécsi Máté személyében, s orgonán is magyar művész, Kovács Péter működik közre. A tiroliak Lickl György bécsi zeneszerzőnek, az első pécsi szimfonikus zenekar alapítójának nagy tisztelői, több miséjét is előadták már, ám ezúttal igazi különlegességgel jelentkeznek, Suppé egyik férfikari miséjét hallhatjuk tőlük.

– Orgonamuzsika nélkül nem zajlott még egyházzenei fesztivál.
– Idén sem fog. Egy rendkívül tehetséges, fiatal pécsi orgonista, Bosnyák Málna a belvárosi templomban ad orgonakoncertet, én a bazilikában játszom majd. Ez utóbbi hangversenyt a Bartók Rádió rögzíteni fogja, s decemberben sugározza abban az egyhetes sorozatban, melyet a pécsi zenei életnek szentel. Mindemellett – akárcsak korábban – idén is lehetőséget teremtünk arra, hogy az érdeklődők „testközelből” is megismerjék a bazilika híres Angster-orgonáját.

– Az említetteken kívül kiket köszönthetünk még a fellépők között?
– Hallhatjuk a Schola Sancti Paulit Fodor Gabriella, a Híres Pannónia Régizene együttest Békési-Marton Csaba, a Mecsek Kórust Kertész Attila, a Szeráfi Kórust Nagy Ernő, a Bazilika Palestrina Kórusát Jobbágy Valér, a Piusz Templom Kórusát Dobos László vezényletével, s én is készülök egy koncertre a Bazilika Mozart Kórusa és Zenekara élén.

Hirdetés