Leonardo-kiállítás belülről

leonardo5

hirdetés

Már látogatható a pécsi Janus Pannonius Múzeumban az a tárlat, amely Leonardo da Vinci majdnem hatvan mérethű találmányát mutatja be a közönségnek. Az interaktív kiállítást, amely közel 1500 négyzetméteren, két helyszínen, a Martyn Ferenc Múzeumban és a Modern Magyar Képtárban várja látogatóit szeptember 30-ig, Páva Zsolt, pécsi polgármester és Giovanni Di Pasquale, a firenzei Galileo Tudománytörténeti Intézet szervezője nyitotta meg ünnepélyes keretek között kedden.

Mint azt a pécsi városvezető elmondta, a tárlat Leonardo da Vinci munkásságát a feltaláló, a lángelme oldaláról közelíti meg. Hozzátette: a most bemutatott, általa tervezett eszközök, berendezések messze meghaladták korukat, azok a jövő, a haladás előfutárai voltak.

leonardo6

„Leonardo da Vinci az élet minden területén, a lét minden kérdésében igyekezett a dolgok mélyére hatolni, nem elégedett meg a kézenfekvő magyarázatokkal, tudományos tevékenységét a folyamatos kutatás vitte előre. A kiállítás éppen erre a munkára, ennek a hátterére világít rá; segítségével megtudjuk, hogy a művész, a feltaláló micsoda lángelme volt” – fogalmazott Páva Zsolt.

leonardo4

A polgármester reményét fejezte ki, hogy a tárlat – amellett, hogy alkalmas Leonardo tudományokban elért eredményeinek megismertetésére – segítségével Pécs az Európa kulturális fővárosa programsorozat után ismét a figyelem középpontjába, a kultúrabarátok és a turisták látómezejébe kerül.

leonardo3

Az eddig kizárólag Európán kívül – többek között a kaliforniai San Joséban és Tokióban – megforduló kiállítás gazdája a firenzei Galileo Tudománytörténeti Intézet. Giovanni Di Pasquale, az olasz intézmény szervezője örömét fejezte ki, hogy a tárlat éppen da Vinci születésének napján, illetve annak 562. évfordulóján nyílik meg.

leonardo2

Rámutatott: a világon számos múzeum foglalkozik a reneszánsz mester munkásságával, azonban a pécsi kiállítás Leonardo da Vincit egyszerre igyekszik bemutatni mindenféle szemszögből. Hozzátette: teszi ezt a szó eredeti értelmében is, hiszen a tárlaton a feltaláló több mint hatvan találmánya kézzel fogható, körüljárható, mérethű formában van jelen.

Giovanni Di Pasquale kiemelte, hogy a tárlat segítségével pontosan megfigyelhető, hogy a művészet hogyan hatott a reneszánsz tudományokra és fordítva, s az alkotó hogyan tudta mindezt sikerrel ötvözni. Elmondta: a kiállítás megmutatja az ember szerepét a világban, egyúttal Leonardo da Vinci szerepét a reneszánsz korában, a művészetekben és a tudományokban.

leonardo1

A két pécsi belvárosi múzeumegységben da Vinci szenzációs találmányai alapján készült több mint hatvan pontos, korhű modell, mindazonáltal rajzok, kéziratok, s a modern kor multimédiás eszközeinek segítségével ismerhetjük meg az alkotásokat létrehozó elmét.

A sajtó rendelkezésére bocsátott tájékoztató szerint az elmúlt évtizedekben számos kiállítást rendeztek, amelyek Leonardót mint feltalálót mutatták be, elsősorban a maga korában szenzációsnak számító találmányain keresztül. Az ilyen tárlatok összeállítása azonban nélkülözte azt a szempontot, hogy a reneszánsz polihisztor munkássága mennyiben járult hozzá a tudományok, a technika, a művészetek- és általánosságban a kultúra fejlődéséhez.

A kiállítás egyaránt bemutatja a kifinomult művészt, az utánozhatatlan rajzolót, a gépezetek működési elveit fürkésző akkurátus feltalálót, az innovatív építészt és a repülést-, az anatómiát tanulmányozó tudóst.

A tárlat látogatói megcsodálhatják Leonardo úgynevezett „automobiljának” modelljét is, amely igen sok tudós körében nagy érdeklődést váltott ki már a XX. század elejétől fogva, emellett látható az úgynevezett „repülő ember” is.

leonardo7

A helyszínek számát, s a kiállítási terület nagyságát tekintve a pécsi számít Európában a legnagyobb, tartalmában leggazdagabb Leonardo-tárlatnak, ugyanis a korábbi magyarországi és más európai városokban ilyen összeállításban még nem szerepelt együtt a mostantól a baranyai megyeszékhelyen látható szakmai anyag.

A kiállításra az alapáras belépő 3.000 forintba kerül, ám a szervezők számos kedvezménnyel is készültek. Mindezekről korábbi cikkünkben foglalkoztunk részletesen, amelyet IDE KATTINTVA érhet el.

 

[youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=F6nQhEoX2B8″ width=”650″]

 • Felháborodott pécsi

  Szánalmas átverés az egész! Egyetlen eredeti műtárgy sincs a gyűjteményben. Mi a franc kerül ezekben a gagyi másolatokban 300 millióba?

 • Tarna

  Kedves Vékési Gabriella!
  Mi annak nagyon örülnénk, ha Pécsre látogatna, akár 50% vasúti kedvezménnyel! E kiállításon kívül vannak még remek látnivalók a múzeumokban is és a városban is! Szeretettel várjuk városunkban!

 • Vékási Gabriella

  Szabad tudni, h esetleg egy budapesti vendegkiallitasra számíthatunk? Nagyon örülnénk neki!