Százéves pécsi mester szőtteseiből nyílt kiállítás

Páratlan kiállítás nyílt a Pécsi Kulturális Központban péntek délután. Szalavári Imre népi iparművész munkáit bemutató és február 13-ig látogatható kiállítás felvonultatja a dél-baranyai, ormánsági népművészet minden motívumát szőtteseken, bútorszőnyegeken, abroszokon. A százéves mester alkotásai még az UNESCO által kiadott képeslapra is felkerültek.

hirdetés

Szalavári Imre tavaly töltötte be századik életévét, de példátlan testi és szellemi frissességgel fogadta a gratulációkat kiállításának péntek délutáni megnyitóján a Pécsi Kulturális Központban.

A kiállítást Őri László, Pécs alpolgármestere nyitotta meg. Köszöntőjében elmondta, a kiállítás gondolata tavaly szeptemberben fogalmazódott meg bennük, amikor az idős művészt 100. születésnapján köszöntötték fel otthonában. Látva a csodás alkotásokat megszületett az ötlet, hogy ezt minden pécsinek látnia kell!

szalavári imre, iparművész04
Gyönyörűen kidolgozott szőttesek dícsérik az idős mester keze munkáját

Az alpolgármester minden pécsi nevében köszönetet mondott Szalavári Imrének egész életen át tartó értékmentő művészetéért. Kiemelte, munkájának fontosságát példázza, hogy a gyermekkorában látott motívumvilágot, amit korábban kézzel szőttek, a modern technológia eszközeivel is sikerült megalkotnia.

szalavári imre, iparművész02
Őri László alpolgármester és Bognár László, a köznevelési és kulturális bizottság elnöke köszönti Szalavári Imrét

„Csak tiszta forrásból” – idézte Kodályt a városvezető, utalva arra, hogy mekkora kulturális kincset jelent a pécsiek és a baranyaiak számára az ormánsági népművészet, és Szalavári Imre egész életen át tartó értékmegőrző munkája.

Szalavári Imre
Gyermekéveit az ormánsági Sámodon töltötte, ott ismerte meg a népművészet azon csodáit, amelyeket később maga is felhasznált alkotásaiban. A második világháború után kitanulta a takácsmesterséget és létrehozott egy 24 fős szövőüzemet Hosszúhetényben. Alapító tagja volt a Baranya Megyei Háziipari Szövetkezetnek, egyik legfontosabb feladata a kézi szövésű szőttesek mintáinak mechanikai gépekre való átültetése volt. Az UNESCO által kiadott képeslapon pávamintás szőttese is látható. Munkájáért Sárközi-emlékdíjat kapott. 1961-ben a Népművészet Mestere kitüntetéssel jutalmazták.
szalavári imre, iparművész05
Értékmentő és értékmegőrző életmű az övé