A szemünk előtt elevenedhet meg a legenda!

A legenda szerint a Zsolnay Mauzóleumban a téli napfordulón, amikor a Nap a zeniten áll, a beeső fény feltárja az eozin titkát. Decemberben csoportos séták keretében, idegenvezetők segítségével ismerhetik meg a látogatók a titkokat rejtő épületet.

Akár hiszünk a legendának, akár nem, annyi bizonyos, hogy a mauzóleum ablaka valóban a téli napfordulóhoz lett tájolva és a napfény páratlan fényjátékot kelt életre az egyébként is színpompás térben.

A hajnalpír-ragyogású eozin megsokszorozza az év legrövidebb napján rendelkezésre álló fényt. A mauzóleum kerek ablaka, illetve a célkeresztszerű elhelyezése megvilágítja az eozin feszületet, amin szétszóródnak a fénysugarak, tovább növelve a ragyogást. Egyes elméletek szerint az oltárról a fény visszatükröződik a mauzóleum kegyeleti szintjére is, megvilágítva Zsolnay Vilmos szarkofágját.

Aki személyesen is meggyőződne a látványról, akár idegenvezetővel is bejárhatja a Zsolnay Mauzóleumot a téli napforduló idején. Ezen alkalmakkor kivételesen közelről is megcsodálható Zsolnay Vilmos eozin szarkofágja.

A séták december 20-án, 21-én és 22-én 12.00-kor indulnak a Zsolnay-negyed Északi kapujától, időtartamuk körülbelül 45 perc.

(x)

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét