Hogyan készül egy kortárs festmény? Milyen lehet bepillantani a művészi alkotás – laikus közönség számára ismeretlen – folyamatába? A pécsi Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériája ad helyet a Színerő IX – Figuratív című szimpóziumnak, amelynek keretében nyolc művész a látogatók szeme előtt készíti el alkotásait. A szimpózium január 21. és február 5. között zajlik, az elkészült alkotások a február 8-án nyíló kiállításon lesznek láthatók. A szimpózium három résztvevőjével beszélgettünk.

A különleges műhely három résztvevőjével beszélgettünk, elsőként Nyilas Márta festőművésszel, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Festészet Tanszékének oktatójával.

– Honnan ered a Színerő szimpózium története?

– A kezdeményezést Keserü Ilona festőművész, professzor emerita indította el a 2006-2007-es tanévben, a Művészeti Kar Doktori Iskola kurzusaként. A második Színerőtől kezdődően a doktoranduszok és a Festészet tanszék oktatóin kívül külsős magyar és külföldi meghívott művészek is részt vettek az immár kurzus-alkotótelep jellegű rendezvényen. A mostani a kilencedik Színerő.

– Mi a szimpózium lényege?

– A cél, hogy táblaképnél nagyobb, pontosabban 2 méter körüli hosszúságú legyen minden oldala egy sík- vagy térbeli festészeti technológiák alkalmazásával készülő színes műnek. A munka az m21 Galériában zajlik, ahol a Festészet Tanszék oktatói által meghívott nyolc művész készíti el alkotásait.

– Mindebbe ráadásul a látogatók is bepillanthatnak!

– Igen, az m21 Galériában, keddtől vasárnapig 10-17 óra közötti nyitvatartási idejében várjuk azokat, akiket érdekel, hogyan zajlik a munka az alkotóműhelyben. Magamból kiindulva úgy gondolom, hogy mindegyik művészt büszkeséggel tölti el, és örül, ha kíváncsiak a munkájára.

– Mennyire egyedülálló ez a kezdeményezés?

– Teljesen egyedülálló, ilyenre nincs példa Magyarországon. Ezen az alkotótelepen az m21 Galéria nyújtotta hatalmas terekben, a nagyméretű képhordozó felületek, valamint az egy térben alkotó művészek közösségének felhajtóerejének következményeként a művészek gyakran új, ismeretlen festészeti lehetőségekkel, bátor, esetenként vakmerő kísérletekkel válaszolnak néha önmaguk számára is megdöbbentő módon.

– Milyen típusú alkotások készülnek?

– Mivel a 2017-es Színerő VIII. a Festészet tanszék oktatóinak megegyezése alapján a Nonfiguratív elnevezést is viselte, így egyfajta visszavágóként a mostaninak témája ezúttal a figurativítás. Mindemellett azonban nagyon eltérő témájú, megközelítésű, színvilágú festmények készülnek, amelyek között szerepelnek egy-egy életjelenetet bemutatók vagy például ugyancsak a figurativitás területén maradva művészettörténeti parafrázis montage-ok is.

– Hol lesznek láthatók az elkészült alkotások?

– Ugyanitt február 8-án nyílik meg az alkotótelepen készült alkotások kiállítása, amely február 24-ig lesz megtekinthető. A tárlat azért is lesz érdekes, mert nemcsak az itt létrejött alkotások, hanem a korábbi Színerő workshopokon készült munkák is láthatók lesznek.

Mátis Rita festőművész, a Kaposvári Egyetem adjunktusa

– Most először vesz részt a szimpóziumon?

– Nem, a Színerőn már hatodik alkalommal veszek részt. Volt olyan év, hogy még a Zsolnay-gyár nem felújított gyárépületében dolgoztunk. Idén kevesebben vagyunk és most először az m21 Galériában. Itt tágas a tér, és jó érzés, hogy nagy méretben tudunk festeni.

– Hogy kell ezt elképzelni, ebben a két hétben szinte itt élnek a művészek?

– Igen, sok időt töltünk itt, én általában reggeltől estig, de van olyan is, aki éjszaka dolgozik.

– Még a szimpózium elején járunk, de Ön előtt már két megkezdett festményt is látok…

– Két hét áll rendelkezésre a festésre, ami rövid idő, de úgy döntöttem, hogy megpróbálkozom két kép elkészítésével. Az egyiknek valószínűleg Május 1-jei jelenés lesz a címe, mert saját fotóról dolgozom, ami május 1-jén készült, „levétel a keresztről” témájú beállításban. A másik kép egy zuhanó hatású keletkezéstörténet, amit Gustav Klimt dekoratív hátterű képei ihlettek.

Pinczehelyi András festőművész

– Mi a kép témája, amin dolgozik?

– Pulcinella történetét kezdtem el, ez egy 17. században, a commedia dell’artéban kialakult, kitalált olasz karakter, akit sok művészeti formában feldolgoztak. A kép egy kétfigurás kompozíció, melynek egyik karaktere Pulcinella, és egy nagyon intim, bensőséges viszonyt ábrázol.

– Milyen érzés úgy alkotni, hogy közben a látogatók jönnek-mennek, figyelik?

– Nekem ez egyáltalán nem furcsa, az egyetemen is többen vagyunk egy teremben, egy barátommal 15 évig egy műteremben voltunk… Bennem van annyi exhibíció, hogy egyáltalán nem jelent problémát, ha festés közben néznek.

Milyen az együttműködés a részt vevő művészek között?

– Konzultálunk folyamatosan és akármennyire is magányos tevékenység a festészet, azért ebben mindig van valami jó, hogy kicsit együtt vagyunk, látjuk, hogy a másik hogyan csinálja, szerintem ez egy nagyon izgalmas dolog. Jó egy ilyen közösségben lenni, beszélgetünk a képekről, festészetről, művészetről… Bulit még nem csináltunk, de valószínűleg ez is el fog jönni!

A Színerő IX – Figuratív résztvevői: Fejős Miklós, Nemes Csaba, Nyári Zsolt, Nyilas Márta, Pertics Flóra, Pinczehelyi András, Mátis Rita, Varga Rita

A január 21. – február 5. között, az m21 Galériában zajló szimpózium nyitvatartási időben (kedd–vasárnap: 10.00–17.00) látogatható. A szimpóziumon születő műalkotásokból rendezett kiállítás február 8–24. között tekinthető meg. Kiállításmegnyitó: február 8. 17.00

(x)

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés