11 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapHírzónaSzerenádoznak a zenészek

Szerenádoznak a zenészek

Szeptember 20-án, este hat órakor szerenád-koncertet ad a Pannon Filharmonikusok tizenhét zenésze a Kodály Központban. A muzsikusok zeneirodalom néhány igazán különleges gyöngyszemét is megszólaltatják. 

A „szerenád” olasz eredetű kifejezés, jelentése „esti zene”. Az eredetileg szabadtérre szánt műveknek ma már impozáns koncerttermek adnak otthont, ritkán csendülnek fel valóban odakinn, a szabadban.  A csillagos égbolt koncerttermében leginkább az iskolai évektől búcsúzó diákok és ritkán elszánt, szerelmes férfiak tolmácsolásában hallhatunk még szerenádot. A Pannon Filharmonikusok Péntek esti szerenád-koncertjével mindkét hagyományt, a régit és az újat is ápolni szeretné.

Az újat azzal, hogy a kifejezetten erre az alkalomra alakult fúvós kamaraformációval a Kodály Központ grandiózus koncerttermébe egy este erejéig szerenádhoz illő meghitt hangulatot varázsol. Érdekesség, hogy a hangversenyen két Esz-dúr szerenád is felcsendül, ez egyiket Mozart, a másikat Richard Strauss jegyzi. A két mű nemcsak hangneme és műfaja révén kapcsolódik egymáshoz.

A fiatal Strauss műve apja szigorú felügyelete mellett fogant, akinek „zenei szentháromsága a nagy, bécsi, klasszikus triász, Haydn, Mozart és Beethoven volt.” Strauss számára minden bizonnyal Mozart szerenádjai szolgáltak mintául, amelyeket gyakran hallhatott első kürtös apja és annak zenekari kollégái előadásában. A közönség a két szerző szerenádját egymás után meghallgatva, most maga is zenetörténésszé válhat egy kicsit, és eldöntheti, így van-e.

Az este másik különlegessége, hogy a Pannon Filharmonikusok a régi hagyomány éltetése végett exkluzív nyereményjátékot hirdetett. A hangversenyre jegyet váltók között a társulat egy valódi zenekari szerenádot sorsol ki, amivel a szerencsés nyertes meglepheti szerelmét, családját, tanárát vagy bárkit, aki kedves neki.

A hangverseny záróakkordjaként Schubert: d-moll ’A halál és a lányka’ című vonósnégyese csendül fel, melyben a Halál énekel vigasztaló szerenádot a haldokló fiatal lánynak. A művet májusban a Vass András állandó karmester által átírt nagyzenekari változatban mutatta be a társulat. Abból az előadásból és a most bemutatott „eredeti” produkcióból CD-felvételt készít az együttes.

A vonósnégyes közreműködője többek között Deák Márta, 2013-ban ismételten Fischer Annie-ösztöndíjas koncertmester.

 

 

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő