Színház: középszerűségből a tapsviharba

Március 27-én, kedden este hétkor kezdődik a Paravarieté című előadás bemutatója a Zsolnay Negyed É78-as termében.

A Tasnádi István nevéhez íróként és rendezőként köthető darabban egy elrabolt kurátort szeretne meggyőzni egy színházi társulat produkciójuk létjogosultságukról: arról, hogy a csapat megérdemli a megpályázott négymillió forintot. A bizonyítás érdekében minden színpadi eszközt bevetnek: a kurátornak végig kell néznie a műsort, amelyet ő előzőleg dögunalmasnak talált.

Eleinte tényleg annak tűnik: az egyébként teljesen hétköznapi, már-már unalmas embereket sem a giccstől, sem a bakiktól, szövegfelejtéstől való félelem sem tart vissza darabjuk előadásától. Az átlagemberek groteszk tükörképpé, s szép lassacskán – a körülöttük kialakuló, szomorkás történetükkel – szerethető figurákká válnak.

A kritikák és az internetes fórumok alapján egyedi élményt kínál a Paravarieté: a furcsa szereplőket olyan neves színészek keltik életre, mint például Csákányi Eszter, vagy Katona László. A művet a közönség és a szakma is elismeri: Csákányi Eszter ezért az alakításáért tavaly elnyerte a VIDOR Fesztivál „Legjobb női alakításáért” járó Columbina-díjat.

Czimermann Zsuzsanna írása.

Hirdetés