5 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapAbszolút PécsSzínház: Móricz szerelme és szabadsága

Színház: Móricz szerelme és szabadsága

Március 14-én, szerdán este hét órakor kezdődik Koltai Róbert Móricz-estje, a „Napló – szilánkok” a Pécsi Harmadik Színházban.

Fotó: vaskarika.hu

A kétfelvonásos, nem mindennapi felolvasóestnek induló Móricz Zsigmond közel ezer oldalas, 1924-25 között íródott naplóján alapszik. A műben Koltai Róbert színművész kelti életre a neves írót, míg a napló többi szereplője hangfelvételről szól – Molnár Piroska, Kertész Péter, Szirtes Balázs és Úri István közreműködésével.

Móricz Zsigmond életének egyik legnehezebb szakaszát öleli fel a napló: miközben íróként nagy sikereket ér el, új szerelem köszönt rá – csakhogy akkor már 19 éve nős… A két nő között őrlődő Móricz mindennapjai, gondolatai elevenednek meg a színpadon. Személyéről olyan képet kaphat a közönség, amely művészként és emberként is közelebb hozza egymáshoz az írót és régi, vagy leendő olvasóit.

A mű tervezetét vegyes fogadtatás kísérte, mondván, egy napló olyan személyes részleteket is tartalmazhat, amely egyedül a készítőjére vonatkozik, másokra nem. Ám B. Török Fruzsina, a Napló szilánkok szerkesztőjének elgondolásai, valamint Koltai Róbert előadásmódja eloszlatta a kételyeket – a darab bemutatására Móricz Zsigmond két unokája, Kolos Réka és Virág is rábólintott.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő