Erre a hétre három olyan programot gyűjtöttünk össze, amivel bárki élmények közepette bővítheti természettudományos ismereteit!

Természettudományos kaland szakkör a Planetáriummal

Csillagászat, űrkutatás, érdekes kísérletek 8-14 éveseknek! A korábbi csillagászszakkör megújulva folytatódik, több gyakorlati foglalkozással, Varázsóra-jellegű kísérletekkel. A szakkörön megismerhetjük bolygónkat, a Földet, annak mozgásait, betekinthetünk a Naprendszer csodálatos világába. Elsajátíthatjuk a távcsövek használatát, megismerhetjük a hazai égbolt látványosságait, más országok csillagképeit, érdekes előadásokat hallgathatunk az aktuális égi eseményekről. 45 perces interaktív foglalkozások keretében egyszerű csillagászati eszközöket is készíthetünk.

Időpont: október 10. 17.00

Helyszín: Zsolnay-negyed – Planetárium

Egy kis esti fizika: A fluoreszcencia spektroszkópia

A fotolumineszcencia tárgykörébe tartozó módszerek gyakorlatban leginkább elterjedt válfaja. Fotolumineszcencia alatt azt a jelenséget értjük, amikor az anyag ultraibolya- vagy látható fénysugárzás hatására gerjesztődik, majd az elnyelt energiát fény formájában, az elnyelttel azonos vagy nagyobb hullámhosszúságú (kisebb energiájú) fényként sugározza ki. Az előadó Dr. Bugyi Beáta PhD, egyetemi docens (Biofizikai Intézet, PTE).

Időpont: október 10. 19.00

Helyszín: Művészetek és Irodalom Háza – Breuer Marcell terem

Varázsóra – Megrázó kísérletek

Vidám és hajmeresztő kísérleteket láthatunk az elektromosság és a mágnesesség témaköréből, az ártalmatlan szikráktól a „maguktól” világító fénycsövekig. Állandó fellépőnk ElektRozi lesz, akinek haja szála sem görbül a veszélyes villámoktól. Garantáltan megrázó élményben lesz részünk!

Időpont: október 13. 14.30

Helyszín: Zsolnay-negyed – Látogatóközpont – 24-es terem

(x)

Hirdetés