5 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapAbszolút PécsSzobrokkal, emléktáblákkal szépül tovább Pécs

Szobrokkal, emléktáblákkal szépül tovább Pécs

Ismét változik Pécs képe, újabb emléktáblák kerülnek ki a házakra, közterekre, régi-új szobrokkal gazdagodik a város. Több helyi kötődésű művész előtt is tiszteleg a város.

Visszatér az ujj!

Bencsik István „ujjai” a pécsiek számára felejthetetlen alkotások, az elhaladó turisták is csodálkozó pillantásokat vetnek rá. A Genezis című alkotásból kétféle is készült, az egyik a Jókai téren, a másik a Tettye téren található.

A Tettye téri alkotás 2004-ben készült el, akkor ideiglenes jelleggel lett elhelyezve ott.

2016 novemberétől Budapestre került Bencsik alkotása, egészen október 2-ig van ott. Most, hogy visszaérkezik Pécsre, megkapja végső helyét a Tettye téren.

Bencsik István alkotása a Tettyén volt, most Pesten van. 

Azért kicsit kozmetikázni is kell a szobrot: a talapzat amin áll, az elmúlt években töredezetté vált, szükség van a cserére. Az eredeti tervek alapján újra elkészítik a posztamenst, a régi maradványokat pedig újrahasznosítják. Ez összesen 150 ezer forintba kerül, amit a Biokom áll.

Újabb színművészünkre emlékezünk

N. Szabó Sándor színésznek állít táblát nemsokára a város. A Pécsi Nemzeti Színház örökös tagja a Jurisics Miklós utca 40-es szám alatti házban lakott, ennek az épületnek a falára kerül most ki a márványtábla. Unger Pálma pécsi színművésznő kezdeményezte az emléktábla elhelyezését.

N. Szabó Sándor harminchét évadon át játszott Pécsen

[su_box title=”Névjegy” style=”noise” box_color=”#d6cac9″ title_color=”#ffffff”]N. Szabó Sándor (1944-2011) pályáját a Szegedi Nemzeti Színházban kezdte, majd a Déryné Színház, azután a Szolnoki Szigligeti Színház következett. A Pécsi Nemzeti Színházba 1974-ben szerződött, ahol 37 évadban számtalan kitűnő alakításával méltán vívta ki a pécsi színházlátogatók szeretetét. Létrehozója és vezetője volt a 27 évig működő Sziporka Gyerekszínpadnak. Számos szakmai díja mellett az önkormányzat Városháza emlékéremmel, valamint a Közművelődési-díjjal ismerte el tevékenységét.[/su_box]

A bányászok is örülhetnek

A helyi bányászhagyománynak is újabb emléket állítanak. Nemsokára kihelyezik azt a táblát is, mely párja a tavaly felavatott Ágoston téri emlékműnek, ami a mecseki aknákat mutatja be.

Hamarosan pedig az egykoron művelt bányaterületek térképével a szén- és uránércbányászat gazdasági teljesítményét mutatják be különféle földtani metszetekkel és szelvényekkel.

Az Ágoston téri műemlék – nemsokára újabb táblák érkeznek!

Összesen hat új tábla kerül ki a térre.

Gutenberg visszatér a belvárosba

Nagy múltja van Mack Lajos 1910-es alkotásának, a Zsolnay-gyárban fehérmázas pyrogránitból készült 103 centi magas Gutenberg-szobornak.

Először az 1906-ban, Pilch Andor tervei alapján épített, Munkácsy és Tímár utca sarkán álló műemlékké nyilvánított Pécsi Irodalmi és Könyvnyomdai Rt. épületének északnyugati homlokzatán helyezték el.  1977-ig állt ott, akkor áthelyezték az Engel János utcába a nyomdával együtt, ami akkor már a Pécsi Szikra Nyomda nevét viselte.

Most, miután a Munkácsy utcában a régi napló épületének homlokzatát megőrizve társasházat építenek, a fejlesztéseket végző Baranya Focus Kft. azzal a kéréssel fordult az önkormányzathoz, hogy kerüljön vissza a Gutenberg-szobor az immár felújított homlokzatra, a város szívébe.

A visszaállításért a felújítást végző cég felel, a költségeket is nekik kell állni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő