Szülőakadémián „képzik” a pécsi szülőket

Hatalmas népszerűségnek örvend az az ingyenes előadássorozat, ahol olyan témákat feszegetnek, amelyekre régen csak legyintettek elődeink, pedig fontos útmutatás lehet a párkapcsolatban, illetve a gyereknevelésben. Nevezhetjük ezt a XXI. századi párok, szülők képzésének is, amire bizony nagy szükség van. Legalábbis ezt állítják a szakemberek. Pécsett is van szülőakadémia!

„Nem, nem születik senki sem tökéletes szülőnek, de elég jó szülővé válhat, ha felnő a feladathoz” – hangoztatják a pszichológusok és persze azok a kutatási eredmények, melyek ezt a kijelentést tényekkel is alátámasztják.

Pécsett tavaly februárban indítottak „akadémiát”

A családalapítás előtt állók, a családosok, a szülők feszegethetnek olyan tabudöntögető témákat, amiket lehet, hogy máshol nem mernének feltenni vagy épp nincs idejük erre.

– A pároknak, szülőknek vagy nincs idejük, vagy kedvük szakirodalmat olvasni ezekkel a témákkal kapcsolatban, ezért ezeken az előadásokon másfél órában igyekszünk átadni nekik azt, amivel megkönnyíthetjük, vagy saját maguk megkönnyíthetik a hétköznapjaikat – mondja Görgőy Rita, az akadémia egyik szervezője.

Tanulási nehézségek? Nagyon kamasz a gyerek? Nincs megoldhatatlan helyzet, csak beszélni kell róla!

Az előadások után kérdezni is lehet

– Sokan személyesen mennek oda az előadókhoz, nekik teszik fel a kérdéseiket. Köztük van családterapeuta, klinikai szakpszichológus, pszichiáter, neveléskutató és mentálhigiénikus is. Így akár négyszemközt is megbeszélhetik a problémáikat az emberek – teszi hozzá a szakember.

Az apákról is szó esik ilyenkor

A közös problémafelvetés lehet a megoldás!

Havonta 60–400 szülőt érdekel a párkapcsolattal és családdal kapcsolatos útmutató, ennyien – sőt még többen is – szeretnének bejutni az előadásokra.

– Például a kamaszokról is volt már szó. És bár lehet, hogy egy anyuka vagy apuka nem úgy ér haza az előadásról, hogy rögtön kezelni tudja a gyerekét, legalább hallhatta, hogy mások is hasonló cipőben járnak. Ennek óriási szerepe van a gyereknevelésben, mivel erőt is adhat, hogy mindenki jól akarja csinálni, akkor mi sem adjuk fel – mondja Görgőy Rita.

Következő előadások: február 12-én 18 órakor a Házasság Hetén Uzsalyné dr. Pécsi Rita neveléskutató a párkapcsolatfejlődésről, és dr. Kozma-Vízkeleti Dániel klinikai szakpszichológus-családterapeuta a férfiszerepről, márciusban pedig Pál Feri atya tart előadást. Bővebben a Zsolnay-negyed oldalán lehet tájékozódni, a programok között.

Hirdetés