10 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapKultZónaSzuper évad érkezik!

Szuper évad érkezik!

A Pécsi Nemzeti Színház következő, 2017/2018-as évada igazán nagy durranásnak ígérkezik, a színtársulat újfent garantáltan ki fogja szolgálni a pécsi színházkedvelőket. A programot vasárnap ismertette Rázga Miklós színházigazgató. Az eseményen Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár bejelentette, hogy idén a színház több mint 26 és fél millió forintos egyéni állami támogatást nyert el. 

A 2017/2018-es pécsi színházi évad is bővelkedni fog páratlan darabokban, derült ki a Pécsi Nemzeti Színházban április 23-án tartott évadajánlón, melyen Rázga Miklós, a színház igazgatója bejelentette a következő évadban színpadra kerülő előadásokat.

7f35259da4b277aba692395fb1b04eb8
Zajlanak a nemsokára látható 12 dühös ember olvasópróbái (Fotó: Körtvélyesi László)

A pécsi színház műsorra tűzi Christopher Hampton romantikus színművét, a Veszedelmes viszonyokat és A muzsika hangja című musicalt is. Május 26-án, előbemutatóként láthatják a pécsiek Reginald Rose Tizenkét dühös ember című bűnügyi játékát, szeptember 15-én pedig a Pécsi Balettel közös produkcióként A makrancos hölgy című táncjáték kerül műsorra. A pécsi teátrum operatagozata a Pannon Filharmonikusokkal közreműködve adja elő ifjabb Johann Strauss A denevér című vígoperáját december 22-én, februárban pedig Bornemisza Péter Magyar Elektra című tragédiáját láthatják a színház pécsi szerelmesei.

IMG_1412
Rázga Miklós színházát az állam jelentős összeggel támogatta idén (Fotó: Körtvélyesi László)

Persze kitűnő kamaradarabok is várják a publikumot. Rákos Péter és Bornai Tibor mese-musicaljét, A mumust, Marc Camoletti Boeing, Boeing című vígjátékát, Henrik Ibsen Nóráját és Rossini Hamupipőkéjét is bemutatják a következő évadban egy ősbemutatóval egyetemben, ami idén Vinnai András A diszpécser című műve lesz, Anger Zsolt rendezésében. Érdekesség, hogy a Koldusopera is színpadra kerül itt, de nem Bertold Brecht verziója, hanem az eredeti, 18. századi mű, melyet John Gay írt. A következő évadra szóló bérleteket május 22-től vásárolhatják meg a színházbarátok.

A legsikeresebb vidéki színház!
A legsikeresebb vidéki színház!

Az eseményen Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár kisorsolta és köszöntötte a 2016/2017-es évad százezredik nézőjét, aki nyereményeként két – a következő évadra szóló – ingyenes bérlettípus közül választhat.
Az államtitkár beszédében emlékeztetett arra, hogy idén a színház állami támogatása már 466 millió forintra rúg, ami jelentős növekedésnek számít a korábbi 308 millió forintos támogatáshoz képest. Kiemelte, hogy a Pécsi Nemzeti Színház ezt a támogatást kiérdemelte, hiszen a teátrum az elmúlt 5 év során a legeredményesebb vidéki színházzá vált.

Az államtitkár ezután elmondta, hogy a pécsi színház „mindig többet akar”, különböző programokkal és fesztiválokkal rendszeresen bővítik a látogatóik körét, ami tökéletesen illeszkedik az állam kulturális alapellátást szorgalmazó programjába. A Pécsi Nemzeti Színház teszi a vidéki színházak közül a legtöbb ilyen vállalást – folytatta az államtitkár – ezért pedig a Kultúráért Felelős Államtitkárság egy több mint 26 és fél millió forintos (26 millió 600 ezer forint, egészen pontosan) egyéni támogatásban részesítette a színházat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő