6 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapKultZónaTáblával emlékeznek a Pécsi Balett nagy alakjaira

Táblával emlékeznek a Pécsi Balett nagy alakjaira

Emléktáblát avatnak a Mária utcában Eck Imre és felesége, Végvári Zsuzsa emlékére. A neves koreográfus, és balettmester párja 1990 és 1997 között éltek a Mária utca 12. szám alatt. A táblát az Eck Imre Közalapítvány jóvoltából helyezik ki az épület falára.

Emléktábla jelzi majd a Pécsi Balett alapítójának és feleségének lakóházát a Belvárosban. Eck Imre 1999-ben, felesége, Végvári Zsuzsa 2013-ban hunyt el.

Uhrik Dóra pécsi balettművész, aki tevékenyen részt vett az emléktábla ötletében kidolgozásában, lapunknak elmondta, Eck Imre a szemében nem csak karizmatikus és szakmailag profi személy volt, mérföldkőnek is tekinti a balett történetében. Szerinte tevékenysége korszakalkotónak mondható, hiszen akkoriban nem volt gyakorlat a kortárs művek színpadra vitele, ám Eck bátran nyúlt a darabokhoz. Sok más koreográfussal szemben nem csak a formai oldalról tökéletesítette az előadást, a színpadi megjelenés és játék is alapvető fontosságú volt.

Uhrik szerint Végvári Zsuzsa hasonlóan tökéletes társa volt Ecknek, mind a magánéletben, mind a színpadon, a rendezésben.

Végül azt is elárulta, utcát is szerettek volna elnevezni Eck Imréről, azonban ez a terv jogi bonyodalmak miatt egyelőre meghiúsult.

Eck Imre és Végvári Zsuzsa
A legendás pár

[su_box title=”Eck és Végvári” style=”soft” box_color=”#c8bbaa” title_color=”#000000″]Eck Imre (1930-1999) táncművész és koreográfus 1960-ban alakította meg a Pécsi Balettet. Saját, egyedi stílust alkotott különféle táncmódok vegyítésével, mint az akrobatika, a pantomim és a klasszikus balett. Számos kortárs művet vitt színpadra, sokszor a díszletet is ő maga tervezte. Sokoldalú személyisége rányomta a bélyegét a Pécsi Balett első korszakára.

Felesége, Végvári Zsuzsa táncművész, táncpedagógus hosszú évekig legfőbb alkotótársa volt. Végvári az Operaházban oszlopos tagként dolgozott, 1962-ben vált a Pécsi Balett táncosává, balettmesterévé, emellett a Művészeti Szakközépiskolában is oktatott.[/su_box]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő