Táncos történetek – könyvbemutatóval

Negyedik alkalommal láthatja a közönség a Mecsek Táncegyüttes és Lipics Zsolt táncos és irodalmi humorral teli estjét november 25-én 19 órától a Pécsi Harmadik Színházban. A műsor apropóját ezúttal az adja, hogy a koreográfus, Bognár József nemrég ünnepelte hatvanadik születésnapját.

hirdetés

Bognár József pécsi grafikus és koreográfus sajátos, groteszk és humorban rendkívül gazdag látásmódjával írta be magát a hazai színpadi néptáncművészet nagykönyvébe. A Mecsek Táncegyüttesnél éppen tíz esztendeje fogott hozzá Tóték tánca – tisztelet Örkény Istvánnak című darabjának színpadra állításához, mely szakmai elismerések sorát hozta az alkotónak és az előadóknak egyaránt.

A közös munka aztán folytatódott, s azóta egy estét betöltő termés született, melyből a tavalyi Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozóra összeállt a “Táncos történetek” című előadás. A Mecsek táncosai a műsorral tisztelegnek a jubiláló mester előtt.

Előadásukban újra megelevenednek Bognár nagysikerű művei: az Életem filmje, a Tóték tánca, a Szorító, a Lift (mely az elmúlt hétvégén a MÜPÁban szerepelt), s a Pulpitus, valamint a Huncut mese – Molnár Péter táncjátéka. Mindehhez a táncokat kísérő monológjaival közreműködik Lipics Zsolt színművész.

Az ünnepi előadáson az alkotó sem marad adós némi meglepetéssel – bemutatja “Szabálytalan profil” című könyvét, melyben saját maga vall koreográfusi és grafikusi munkásságáról, vagy ahogyan az alcímben fogalmaz: “kalandjairól színpadon és egérpadon”.