9 C
Pécs
szerda, április 24, 2024
KezdőlapAbszolút PécsTárlat férfiaknak: Vallanak a söröskorsók

Tárlat férfiaknak: Vallanak a söröskorsók

Több száz különleges ivóalkalmatosságot csodálhatnak meg a látogatók a Janus Pannonius Múzeum Néprajzi Osztályának új kiállításán, a Vallanak a söröskorsók című tárlaton.

Pécsnek régi kötődései vannak a sörfőzéshez, a városban már 1848-ban létezett sörfőzde. Ennek a hagyománynak állít emléket a múzeum, amikor fotókkal és egyéb dokumentumokkal kiegészítve kiállításának középpontjába állítja a sör fogyasztására szolgáló egyedi ivóedényt, a söröskorsót. Ezeken az üvegből, kerámiából, fémből, agyagból készült, különböző űrtartalmú krigliken mesés történetek, mitikus lények szimbolikus kavalkádja, különböző motívumok gazdag tárháza elevenedik meg.

A kiállított tárgyak a Söröskorsó és Pohárgyűjtő Egyesület egyedi példányai. A söröskancsók mellett a sör főzéséhez, fogyasztásához kapcsolódó, a múlt század első negyedéből származó archív fotók, plakátok és dokumentumok teszik teljessé a tárlatot.

A kiállításhoz számos kísérőrendezvény kapcsolódik, köztük rendhagyó tárlatvezetések, filmvetítések, sör- és gasztronómiai bemutatók. A tárlatot június 7-én, csütörtökön 16 órakor W. Müller Judit, a Janus Pannonius Múzeum igazgatóhelyettese valamint Vert József, a Pécsi Sörfőzde Zrt. gasztrofejlesztési vezetője nyitja meg, Tillai Gábor történész pedig Sörhab Svejk módra címmel válogatást olvas fel Jaroslav Hasek írásaiból.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő