Tarr Béla cáfolja a német lapban elhangzottakat

“A berlini Tagesspiegel online kiadásában 2011. február 20-án megjelent interjútól kénytelen vagyok elhatárolódni” – közölte a filmrendező hétfőn az MTI-vel.

“Az írás stílusa nem az én stílusom. Sem harcolni, sem vitatkozni, sem érvelni nem szoktam ilyen módon. Nagyon megalázónak tartom, hogy mindez bekoszolja filmünk sikerét és fogadtatását és napi politikai szintre süllyeszti le” – tudatta a filmrendező, akinek A torinói ló című alkotása a szombaton befejeződött Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Ezüst Medve-díjat kapott. Tarr Béla a Der Tagesspiegel című német lap online kiadása szerint korábban kifejtette: magát szabad embernek tekinti, aki azonban “olyan országban él, amely már nem szabad”.

Magyarország az utóbbi húsz évben szabad volt, ami boldogságot jelentett, ám ez mára elmúlt. A magyar művészek tiltakoznak a kormány kultúrpolitikája ellen, ennek a jele volt (…) filmes alkotók tiltakozása munkafeltételeik tönkretétele ellen. Utóbbit negyven külföldi kolléga is aláírta – olvasható többek között a Der Tagesspiegel Tarr-interjújában.

Az írás arra is kitért, hogy a rendező szerint Magyarországon ma olyasmi történik, amit Németországban kulturális harcnak neveznek. “A kormány gyűlöli az értelmiséget, mert az liberális és ellenzéki, hazaárulóként szidalmazza annak tagjait”.

Tarr Béla nyilatkozatát megelőzte Szőcs Géza kulturális államtitkár interjúja a Hír TV vasárnap esti, Kontraszt című műsorában. “Nagyon örültem Tarr Béla díjának, telefonon gratuláltam neki. Azt tudtam meg, hogy nem szó szerint azokat mondta, amiket a Tagesspiegel a szájába adott. Ezt nekem bizalmasan mondta el, nem tudom, hogy korrekciót kér-e. Tarr szerint a megjelentek szöges ellentétben állnak mindazzal, amit nyilatkozott” – fogalmazott Szőcs Géza.

Az államtitkár úgy vélte, hogy Tarr Bélát megrázta az eset. Szőcs szerint Berlinben most ilyen hisztérikus a hangulat. “A magyar liberális értelmiség úgy érzi, hogy veszélybe került az egzisztenciája. Ez nem igaz.” – mondta az államtitkár.

Tarr Béla díja kapcsán hétfőn a Magyar Producerek Szövetsége is megszólalt. Mint a szervezet az MTI-vel közölte, gratulálnak a Torinói ló sikeréhez és díjaihoz, azonban nem értenek egyet a rendezőnek a Berlinale sajtótájékoztatóján elmondott véleményével, “mert az nem tükrözi a szakma valóságos helyzetét”.

“Kérjük Tarr Bélát, hogy minden nemzetközi fórumon erősítse meg: kizárólag saját, szigorúan vett magánvéleményét adta elő. Ez sajnálatos egy olyan filmkészítő szájából, aki még a legutóbbi időben is jelentős támogatást kapott a magyar államtól, hogy filmterveit megvalósítsa” – hangsúlyozta Kálomista Gábor, a Magyar Producerek Szövetségének elnöke.

A torinói ló című film magyarországi forgalmazója, a MOKÉP igazgatója előzőleg – szintén közleményben – azt közölte az MTI-vel, hogy Tarr Béla valótlanságokat fogalmazott meg a Der Tagesspiegel című német lapnak.

“A torinói ló alkotójának nyilatkozatával nem az a gond, hogy könnyelműen tette, hanem hogy egészen egyszerűen valótlanságokat tartalmaz. Nemcsak önmagának, hanem az egész filmszakmának, valamint a teljes magyar művészvilágnak okozott kárt” – fogalmazott Gulyás Balázs, a MOKÉP igazgatója.

A most zárult Berlinalén rangos díjjal kitüntetett Tarr Béla-filmet március 10-től játsszák a magyarországi mozik a MOKÉP forgalmazásában.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés