7 C
Pécs
csütörtök, április 18, 2024
KezdőlapKultZónaTarr Bélát kitünteti a Német Művészeti Akadémia

Tarr Bélát kitünteti a Német Művészeti Akadémia

Életművének elismeréseként a Német Művészeti Akadémia pénteken a Konrad Wolf-díjjal tünteti ki Tarr Béla filmrendezőt.

A rangos díjat először ítélte oda magyar alkotónak a testület. Tarr Béla személyesen veszi át a kitüntetést Berlinben – tájékoztatta a Magyar Filmunió csütörtökön az MTI-t.

Az indoklásban az Akadémia a filmrendező „egységes és konzekvens életművét” méltatta. „Képalkotásával és elbeszélőmódjával rendkívül sűrű filmstílust hozott létre, amely a kortárs filmművészetben egyedülálló” – idézte a zsűrit a sajtóközlemény.

A díjat korábban többek között Margarethe von Trotta, Ken Loach, Volker Schlöndorff, Michael Haneke, Abbász Kiarosztami és Lars von Trier kapta meg.

Tarr Béla A torinói ló című utolsó filmjét a hét végén vetítették a New York-i Filmfesztiválon. A Filmunió értesülése szerint a Lincoln Center ezer főt befogadó vetítőjében megrendezett teltházas bemutatót tapsviharral köszöntötte a közönség, és az alkotást a kritika is lelkesen fogadta.

A Village Voice című lap „apokaliptikus mesterműnek” nevezte, a független filmes online fórum, az indieWIRE a „merész, lélegzetelállító, hihetetlenül mesteri és erős” jelzőkkel illette, a Lincoln Center filmművészeti folyóiratában közölt toplistán pedig Tarr Sátántangója a negyedik helyet kapta az 1970 után készült legjobb fekete-fehér filmek között – ismertette a Magyar Filmunió.

A torinói ló a Chicagói Filmfesztiválon is sikerrel szerepelt.

Tarr nyolcadik, életműve befejező darabjának szánt munkája nemzetközi koprodukcióban, a T.T. Filmműhely gyártásában született. A film világpremierjére a februári Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon került sor, ahol Tarr a zsűri nagydíját és a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének díját is megkapta. A film azóta számos filmfesztiválon aratott sikert, Tarr Béla pedig több rangos fesztivál életműdíját is lenyerte.

A torinói ló képviseli Magyarországot a legjobb idegen nyelvű Oscar-díjra nevezett filmek mezőnyében.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő